Lajčak iznenada u Prištini: Razgovori o ZSO sa zvaničnicima i opozicijom

Jedna od ključnih tema u svim razgovorima biće predlog novog statuta Zajednica srpskih opština, ali i planiranje novih sastanaka Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doći će danas u Prištinu, saznaje Radio Slobodna Evropa iz briselskih izvora.

On će se sastati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem i predstavnicima opozicije.

Novi predlog o statutu Zajednice srpskih opština biće jedna od ključnih tema u svim razgovorima, kažu izvori RSE, koji ističu da će se raspravljati i o ostalim temama koje se odnose na dijalog, jer evropski posrednici planiraju organizovanje novih susreta.

Lajčak je prošle nedelje najavio da će ubrzo sazvati novi susret u Briselu na nivou glavnih pregovarača.

Novi "moderni i balansirani evropski predlog" o statutu ZSO predali su prištinskim vlastima članovi "velike petorke" prilikom posete 21. oktobra.

Delegaciju su činili izaslanici EU, Sjedinjenih Država, Nemačke, Francuske i Italije.

U Briselu je 26. oktobra održan odvojeni sastanak kancelara Nemačke Olafa Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona i italijanske premijerke Đorđe Meloni sa Aljbinom Kurtijem, a potom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na sastanku je bio i evropski šef diplomatije Žozep Borelj.

Dan nakon ovog susreta, lideri Francuske, Nemačke i Italije su od Prištine zatražili formiranje ZSO, a od Srbije, defakto priznanje tzv. Kosova.