Fitore Pacoli: Neće biti srpskih izbora na KiM dok su na vlasti Samoopredeljenje i Kurti

Poslanica iz Prištine reagovala je povodom pisanog zahteva koji je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio šefu OEBS-a na KiM Majklu Davenportu, od koga je tražio da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na KiM

Poslanica Samoopredeljenja Fitore Pacoli izjavila je da neće biti "srpskih izbora" na Kosovu i Metohiji dok je na vlasti stranka na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

"Petković je zatražio od OEBS-a da obezbedi učešće misije u organizaciji i održavanju opštih izbora Srbije na 'Kosovu' u skladu sa dosadašnjim izbornim procedurama na 'Kosovu' do 2020. godine. Na 'Kosovu' su bili srpski izbori kada su vladali DPK (Demokratska partija Kosova), DSK (Demokratska liga Kosova) i ABK (Alijansa za budućnost Kosova). Srpskih izbora na 'Kosovu' nije bilo, niti će ih biti sve dok je na čelu države Samoopredeljnje premijera Aljbina Kurtija", navela je Pacoli na Fejsbuku. 

Pacoli je to objavila povodom pisanog zahteva koji je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković 3. novembra uputio šefu OEBS-a na KiM Majklu Davenportu, od koga je tražio da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na KiM.

Prethodno je Kancelarija za Kosovo i Metohiju od Republičke izborne komisije primila dopis da, u okviru svojih nadležnosti, pruži pomoć u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije.

U dokumentu u koji je Tanjug imao uvid Petković je, pozivajući se na mandat OEBS-a na KiM, podsetio na ulogu i dužnost misije OEBS-a u obezbeđenju sigurnosti i transparentnosti izbornog postupka na KiM.