Srbija i Balkan

Zvaničnik Ukrajine poziva na cenzuru RT-a u Srbiji

Evropska federacija novinara ranije je upozorila da zabrana ruskih medija predstavlja potpuni raskid sa demokratskim načelima
Zvaničnik Ukrajine poziva na cenzuru RT-a u SrbijiGetty © Misha Friedman / Stringer

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko pozvao je zvanični Beograd da ne dozvoli emitovanje RT-a u Srbiji.

On je na Fejsbuku istakao da je reč o "propagandnom" kanalu koji "konstantno opravdava agresiju protiv Ukrajine".

"RT nema ništa zajedničko sa slobodom govora i novinarstvom. Propaganda i dezinformacije koje ovaj kanal širi neće koristiti srpskom društvu", naglasio je porparol ukrajinskog ministarstva.

Inače, Nikolenko nije jedini koji poziva na cenzuru RT-a u Srbiji i pre nego što je televizija počela sa radom. Pre njega, to je učinio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik koji je poručio da "ozbiljan kandidat" za članstvo u EU ne bi smeo da emituje proruske medije.

U julu, Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom su srpske vlasti pozvane da se hitno usklade sa sankcijama EU protiv Rusije koje uključuju i preduzimanje mera da se RT i "Sputnjik Srbija" spreče da "šire lažne vesti i dezinformacije".

Podsetimo, kada su saopštene sankcije protiv ruskih medija u Evropi, Evropska federacija novinara (EFJ) upozorila da je greška boriti se cenzurom protiv dezinformacija.

"Verujemo da EU nema pravo da daje ili povlači dozvole za emitovanje", rekao je tada generalni sekretar EFJ Rikardo Gutjerez.

On je dodao da je odluka EU o zabrani ruskih medija potpuni raskid sa demokratskim načelima i upozorio da prvi put u modernoj istoriji, zapodnoevropske vlade zabranjuju medije. 

"Ovaj vid cenzure može imati kontraproduktivan efekat na građane koji prate zabranjene medije. Po našem mišljenju, uvek je bolje suprotstaviti se dezinformacijama propagandnih ili navodno propagandnih medija otkrivanjem njihovih grešaka ili lošeg novinarstva, ukazivanjem na nedostatak njihove finansijske ili operativne nezavisnosti, isticanjem njihove lojalnosti vladinim interesa i zanemarivanja javnog interesa", zaključio je predsednik EFJ.

image