RT Balkan analiza: Koliki su potencijali saradnje Srbije i Kine?

Srbija i Kina već decenijama gaje prijateljske odnose - koji bi nakon nedavnog potpisivanja niza sporazuma mogli da dostignu novi nivo

Premijerka Srbije Ana Brnabić je proteklog vikenda bila u zvaničnoj poseti Kini, gde se sastala sa najvišim zvaničnicima te zemlje, uključujući i sa predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćijangom.

Ona je nakon sastanka sa Sijem ranije danas izjavila da je njihov razgovor protekao odlično, kao i da je kineski predsednik nagovestio da će pokušati da dođe u Srbiju sledeće godine.

"Potvrdili smo prijateljstvo, partnerstvo u političkom i ekonomskom smislu. NR Kina nikada neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova i Metohije, a mi u potpunosti poštujemo politiku jedne Kine", istakla je Brnabić.

Ona se dan ranije obratila na otvaranju šestog Kineskog međunarodnog sajma uvoza, na kojem se i poručila da je Srbija ponosna jer prvi put nastupa kao počasni gost.

Brnabićeva je Kinu posetila svega nekoliko nedelja nakon što su Beograd i Peking postigli sporazum o slobodnoj trgovini, koji je potpisan tokom samita inicijative "Pojas i put". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tom prilikom izjavio da je sa Kinom potpisano čak 18 sporazuma

Tokom posete, premijerka Srbije se sastala i sa čelnicima uticajnih kineskim korporacija, među kojima se nalaze "Huavej", "Šangaj fenling rinjuabl", kao i predstavnici kompanija CCCC i CRBC.

Poseta premijerke – dobar znak, ali ima još dosta posla

Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović za RT Balkan kaže da je reč o redovnoj poseti srpske premijerke, kao i da njen cilj bio potvrđivanje i jačanje ranije postignute saradnje.

"To je redovna poseta šangajskom sajmu, čiji je cilj bio jačanje saradnje i potvrđivanje ranije postignutih sporazuma. Odnosi dveju zemalja su na najvišem nivou, trebalo bi ih ispuniti sadržajima. To je primarna funkcija ove posete", naglašava ona.

Novinar Branko Žujović smatra da kaže da je poseta premijerke Brnabić Kini dobar predznak, ali da država i dalje mora da uradi dosta toga kako bi maksimalno iskoristila nedavno potpisane trgovinske sporazume.

"Veoma je dobar predznak to što je premijerka posetila Kinu nakon samita 'Pojas i put' koji je održan u Pekingu. Srbija bi konačno trebalo da uradi sve što može kako bi unapredila svoju proizvodnju – ovo je šansa pre svega za poljoprivredu. Ukoliko Vlada preuzme neke mere i osmisli saradnju pre nego što sporazum stupi na snagu, to bi bio pun pogodak", objašnjava on.

Žujović dodaje da je put srpskih proizvoda ka Kini otvoren je još 2013, kada je saopšteno da je ta zemlja zainteresovana za mnoge proizvode iz ovog dela sveta. "Za deset godina se nije bog zna šta uradilo, ali sada se to promenilo nedavnim potpisivanjem većeg broja sporazuma."

Saradnja Srbije i Kine razvija se i pored velike geografske distance koja postoji između dve zemlje. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Kina je u prvih sedam meseci 2023. godine pokrivala 3,8 srpskih izvoza i čak 12 odsto srpskog uvoza, po čemu se nalazi na osmom i drugom mestu.

"Nije tačno da to što smo geografski daleko onemogućuje saradnju. Mi ne smemo da prihvatimo takvo predubeđenje i moramo da se izborimo za izlazak na kinesko tržište. Suština je u tome da napravimo taj korak, da mi njima nešto ponudimo. Vlada i država moraju da stanu iza domaćih proizvođača", kaže Branko Žujović.

Politički odnosi i trgovinski deficit

Srbija u trgovini sa Kinom već godinama beleži značajan deficit. Prema podacima RZS, u prvih sedam meseci tekuće godine uvoz iz Kine u Srbiju iznosio je 2,74 milijarde dolara, dok je izvoz bio tek 701 milion – što znači da je pokrivenost uvoza izvozom svega 25 odsto.

Srbija iz Kine uvozi širok spektar proizvoda najrazličitijih namena, dok u nju izvozi prevashodno bakar i bakarne proizvode.

Branko Žujović veruje da bi taj deficit mogao da se smanji ako bi Srbija kineskom tržištu ponudila autentične proizvode. "Mi teško da možemo da zatvorimo taj deficit, ali možemo da ga smanjimo, pošto neke zemlje iz regiona u Kinu izvoze više od nas."

On dodaje da bi izvoz mesa i vina mogao da predstavlja veliku šansu za naše proizvođače, pošto u Kini postoji interesovanje za te proizvode.

Kada je reč o političkim odnosima dveju zemalja, sagovornici RT Balkan se slažu da su oni standardno dobri. Kina ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, dok Srbija dosledno podržava politiku jedne Kine.

"Obe zemlje su pokazale i želju i dobru volju da slede put međunarodnog prava. Kina je zainteresovana sa svoje ostvo Tajvan, a Srbija bi trebalo da bude zainteresovana za svoju južnu pokrajinu", kaže Žujović.

On dodaje da podrška srpskom teritorijalnom integritetu nije zasnovana na ucenama, kako se to često predstavlja u prozapadnim medijima, već da je reč o principijelnom stavu koji Kina dosledno poštuje svuda u svetu.