Srbija i Balkan

OEBS: Spremni smo da učestvujemo u prikupljanju glasačkih listića, uz saglasnost obe strane

Podrška kosovskih institucija je od suštinskog značaja da OEBS preduzme takvu operaciju, rekli su iz Misije OEBS na "Kosovu" o prikupljanju glasačkih listića na KiM za parlamentarne izbore u Srbiji
OEBS: Spremni smo da učestvujemo u prikupljanju glasačkih listića, uz saglasnost obe stranewww.globallookpress.com © Michael Gottschalk/photothek.net

Misija OEBS na "Kosovu" obavestila je prištinsku vladu, i druge relevantne aktere, da je primila zahtev Vlade Srbije da ta Misija sprovede akciju prikupljanja glasačkih listića birača koji žive na "Kosovu" za parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, poručujući da su oni spremni za taj proces, ali da im je za proces neophodna podrška kosovskih institucija.

"Misija OEBS na 'Kosovu' je 3. novembra primila zahtev Vlade Srbije da sprovede operaciju prikupljanja glasačkih listića birača koji žive na 'Kosovu' za parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra. Kao i u prethodnim slučajevima, podrška kosovskih institucija je od suštinskog značaja da OEBS preduzme takvu operaciju, kako je prvobitno dogovoreno između Beograda i Prištine 2012. godine uz podršku EU i Kvinte", navodi se u odgovoru te Misije za "Kosovo onlajn".

Kako naglašavaju, Misija je u principu spremna da sprovede prikupljanje glasačkih listića pod istim uslovima kao i u prethodnim takvim prilikama, a ti uslovi uključuju saglasnost obe strane i obezbeđivanje neophodne bezbednosne podrške za tu operaciju, uključujući i policiju tzv. Kosova.

image