Slovenija u problemu: Šta joj donosi ulazak Hrvatske u Šengen?

Zbog ilegalnih migracija, Slovenija je spremna da vrati kontrole na granicu sa Hrvatskom

Slovenija se sprema da ponovo uvede policijske kontrole na granici, nakon što Hrvatska uđe u Šengen zonu, jer strahuje da bi ilegalni migranti mogli da završe u Sloveniji zbog policijskih provera u Austriji, izjavila je ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Hrvatska bi trebalo da uđe u Šengen od 1. januara 2023. godine, nakon konačne potvrde lidera EU u decembru, čime bi njena granica sa Bosnom i Srbijom postala nova spoljna granica Šengen zone.

Zagreb se suočava sa stalnim optužbama za nasilje na svojim granicama, a aktivisti za ljudska prava skreću pažnju da se ta praksa, nezakonita po međunarodnom pravu, nastavlja, piše briselski portal "Euraktiv".

Iako je Slovenija ranije govorila da je sama struktura Šengena ugrožena zbog policijskih kontrola na unutrašnjim granicama - poput onih koje je Austrija uvela na granici sa Slovenijom od migrantske krize 2015. godine, sada se i sama sprema da krene istim putem. 

"Sada, kada se Hrvatska pridruži Šengenu, ne želimo da Slovenija postane "džep" zbog povećanja broja migranata i izbeglica", rekla je Fajon posle sednice Saveta za spoljne poslove.

"Slovenija je spremna da uvede unutrašnje kontrole sledećeg dana, nedelje ili meseca, kad god bude potrebno", poručio je političar iz redova socijaldemokrata.

Poslednji podaci Agencije EU za graničnu i obalnu zaštitu (Fronteks) pokazuju da je broj ilegalnih prelazaka spoljne granice EU u prvih deset meseci ove godine porastao za 73 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Balkanska ruta, čiji je deo i Slovenija, ostaje glavna tačka ulaska.

Fajon kaže da je kolegama iz EU prenela da u okviru Šengena moraju da postoje jasna pravila, a da se unutrašnje kontrole ograniče ako nisu zaista neophodne. Reforma, na kojoj se radi godinama, mora konačno da se sprovede, inače će Šengen biti u ozbiljnoj opasnosti.

"Trebalo je odavno da zatvorimo granice"

Slovenija je poslednja od zemalja Balkanske rute koja se suočava sa odlukom da li da zatvori granice kako bi obuzdala migracije, nakon što su to učinile susedne zemlje. 

Slovačka je izvršila pritisak na Češku da ublaži kontrole na ulaznim tačkama duž granice duge 252 kilometra, kako bi odvratila migrante od toga da putuju pešice ili da budu na meti krijumčara.

Prag je uveo provere nakon što je 2022. godine zabeležio 12 puta veći broj pritvora ilegalnih migranata.

U međuvremenu, pojedini glasovi u Slovačkoj traže da vlada postupi na isti način i zatvori granicu sa južnim susedom Mađarskom, koja je takođe članica Šengena.

"Trebalo je odavno da zatvorimo granicu sa Mađarskom", izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Slovačke Boris Kolar, napominjući da "ovde migranti lutaju poljima kao miševi".

Nadležni tvrde da granica između Mađarske koja je članica EU i Srbije koja to nije, predstavlja za mnoge migrante mesto za ulazak u Uniju, pre nego što prođu Slovačku i Češku.