Srbija i Balkan

Sofija podeljena: Tesna pobeda proevropske nad "proruskom" koalicijom, moguće nepravilnosti

Razlika između kandidata bila je svega 4.500 glasova, a tim Vanje Grigorove najavio je da će pred sudom osporiti zakonitost izbora
Sofija podeljena: Tesna pobeda proevropske nad "proruskom" koalicijom, moguće nepravilnostiwww.globallookpress.com © Lin Hao

Na izborima za gradonačelnika Sofije, koji važi za treću najvažniju funkciju u zemlji, pobedio je IT preduzetnik Vasil Terzijev iz proevropske koalicije Nastavljamo promene - Demokratska Bugarska - Sigurna Sofija, porazivši "prorusku" kandidatkinju Vanju Grigorovu, navodi "Euraktiv".

Razlika između kandidata bila je svega 4.500 glasova, a tim Grigorove najavio je da će pred sudom osporiti zakonitost izbora i da nastavljaju sa "paralelnim prebrojavanjem glasova".

Vanja Grigorova je 2022. godine bila deo sindikalne organizacije "Podkrepa", koja je druga po veličini u zemlji. Tada je bila jedan od najglasnijih protivnika prekida bugarskih veza sa "Gaspromom" sve do aprila 2022. kada je uvoz gasa prekinut, jer je Bugarska odbila zahtev Moskva da plaća taj energent u rubljama. 

Tim Grigorove je najavio da će raditi na konsolidaciji levičarskih partija, a očekuje se i uključivanje aktuelnog predsednika Rumena Radeva, koji je jedan od najoštrijih kritičara pružanja vojne pomoći Ukrajini od strane proevropske vlade u Sofiji.

image