Hrvati se otrovali "Koka-kolinim" proizvodima: Kiselina im spržila jednjak

Navedena pića imaju bar-kod koji započinje s brojem 385, a ne zna se da li je posredi lažna vest ili je neko zaista trovao boce, odnosno da je došlo do greške u proizvodnji u fabrici "Romerkele"

Na društvenim mrežama u Hrvatskoj masovno se deli informacija o trovanju nekoliko osoba kiselom vodom "Romerkele" i drugim "Koka-Kolinim" proizvodima, a danas je iz riječkog KBC stigla potvrda da su primili pacijenta s mogućom hemijskom povredom jednjaka.

"Ekipa, obavestite svoje bližnje… Molimo vas da obratite pažnju na sledeća pića prilikom konzumacije u kafićima ili kupovine u trgovinama: Kola, Fanta, Tonik, Šveps, Romerkele. Izričito se preporučuje da ne pijete navedena pića ako je na boci bar-kod koji započinje brojem 385", jedna je od poruka.

"Do mene je došla informacija iz pouzdanog izvora… postoje već dva trovanja kiselinom, ne kod nas, ali u našem gradu, ljudima su spaljeni želuci i jednjaci, i imaće strašne posledice, nisu još sigurni da li neko truje boce ili je greška u proizvodnji, pa eto, nemojte piti, upozorite decu i druge bližnje", navodi se u drugoj poruci sa mreža, a prenosi "Dnevnik".

Iz riječke bolnice naglašavaju da je stanje pacijenta trenutno stabilno i da je u toku dijagnostičko-terapijski postupak.

"Odmah tokom prijema i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijemu kojoj je prethodila hospitalizacija, izvršena je prijava nadležnim istražnim organima PU Primorsko–goranskoj, kojima se možete obratiti za eventualne dodatne informacije", saopšteno je iz riječke bolnice, prenosi portal "24 sata".

Da nije u pitanju izolovani slučaj, za RTL je ispričao Stanko Laković, koji je još u maju sa suprugom konzumirao opasnu vodu.

"Čim sam stavio u usta, momentalno sam ispljunuo sve i meni su usta izgorela. Neko korozivno sredstvo, neka kiselina. Meni je par kapi prošlo dole po jednjaku i to mi je u suštini spalilo jednjak. Da sam popio više, ne bi me bilo. I iz restorana su me nakon možda pola minute, minut poslali napolje", ispričao je i dodao da su zaposleni u restoranu pozvali hitnu pomoć koja ga je odvela.

Prvo se, kako naglašava, sumnjalo na alergijsku reakciju, ali su lekari utvrdili da je ipak reč o trovanju. Laković je proveo sedam dana u bolnici, a zbog spaljenog jednjaka smršao je dvadeset kilograma.

Nešto slično dogodilo se i dečaku iz Krapine.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrdili su da im danas na analizu stižu prvi uzorci sokova i kisele vode renomiranog svetskog proizvođača.

Bočice s pićem uzete su u riječkim kafićima, javlja "Novi list".

U toku dana se očekuje da se obrate i iz PU primorsko-goranske, a najavljeno je i javno obraćanje proizvođača.

Hrvatski medijski stručnjak Krešimir Macan smatra da je u pitanju lažna vest i napad na "Koka-Kolu", ali da je kompanija zakasnila sa objavama za medije.

"Trebalo je reagovati odmah. Kada iz kompanije komentarišu jesu li za nešto čuli, to već znači da su zakasnili, nastala je šteta. Ne znam zašto ovako deluju - imaju krizne timove i priručnike. To trebate pitati njih", naveo je on i dodao da ipak smatra da je po sredi jasan napad na brend, jer je "konkurencija jaka i velika je borba na tržištu", te da je posredi lažna vest "podeljena mnogo puta".

Oglasila se "Koka-kola"

Koka-Kola Hrvatska napokon se oglasila povodom informacija o trovanju i potvrdili su da je slučaj čoveka koji je hospitalizovan sa hemijskim povredama jednjaka povezan sa bočicom kisele vode "Romerkele".

Tvrde da je reč o izolovanom slučaju.

"Svesni smo izolovanog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom 'romerkele emoušn bluberi pomgrenejt" od 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za saradnju sa svim nadležnim telima", navodi se u saopštenju "Koka-Kola Hrvatske".