Srbija i Balkan

Lajčak sa opozicijom u Prištini, Kforom i diplomatama: Veoma produktivan dan

Pre sastanka se spekulisalo da će Lajčak opoziciji predstaviti međunarodni nacrt za formiranje Zajednice srpskih opština
Lajčak sa opozicijom u Prištini, Kforom i diplomatama: Veoma produktivan danwww.globallookpress.com © Li Muzi, via www.imago-images.de

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je održao odvojene sastanke sa američkim izaslanikom Džefrijem Hovenijerom i drugim diplomatskim predstavnicima na tzv. Kosovu, kao i sa komandom Kfora i članovima prištinske opozicije.

Lajčak je naveo da je sa njima razgovarao o najnovijim dešavanjima u dijalogu i narednim koracima.

"Imao sam danas veoma produktivan dan na Kosovu uz dobre razgovore o najnovijim dešavanjima u Dijalogu uz posredovanje EU i budućem putu. Zahvaljujem svim sagovornicima na aktivnoj ulozi i podršci", napisao je Lajčak na Iksu fotografije sa sastanaka koje je održan. 

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine doputovao je u ponedeljak u nenajavljenu dvodnevnu posetu Prištini, gde se sastao sa zvaničnicima privremenih prištinskih institucija.

Sastanku su prisustvovali predsedavajući Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići, kao i potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri, navodi televizija "Kljan Kosova". 

Dodaje se da je pre sastanka sa opozicionim predstavnicima Lajčak razgovarao sa svim izaslanicima zemalja Evropske unije akreditovanim na "Kosovu". Tom prilikom razgovarano je o tome "kako dalje" u dijalogu Beograda i Prištine, kao i o evropskim integracijama, prenosi "Kljan Kosova".

Pre sastanka, spekulisalo se da će Lajčak opoziciji predstaviti međunarodni nacrt za formiranje Zajednice srpskih opština.

Lajčak se sinoć sastao sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, sa kojim je, kako je naveo na Iksu, razgovarao o potrebi da se u potpunosti primeni sporazum o normalizaciji, kao i o narednim koracima. 

image