Predizborni "ProGlas" pojedinih javnih ličnosti: Živimo u zverinjaku od države

Potpisnici "ProGlasa" zagovaraju zaokret zato što je Srbija, kako tvrde, pred "ćorsokakom izolacije"

Inicijativa "ProGlas" pročitana je danas u Media centru na konferenciji sa koje su se obratili glumac Dragan Bjelogrlić, sudija Miodrag Majić, profesorka i bivša rektorka BU Ivanka Popović i akademik Vladimir Kostić.

"Srbija je postala zemlja poniženih i privatizovanih institucija, u senci kriminala spregnutog sa strukturama vlasti i uz korupciju koja postaje stil života. Živimo godine demografskih poraza i neslućenog ekonomskog raslojavanja. Opet smo pred ćorsokakom izolacije", navodi se u tekstu koji će u četvrtak biti ponuđen javnosti na potpis.

"Naše je nedvosmisleno uverenje da vreme u kome živimo zahteva od svih odgovornih i zabrinutih građana suočavanje s trenutkom, donošenje jasnih odluka i spremnost ne samo za svedočenje o potrebnim zaokretima već i za učešće u njima", dodaje se u tekstu, u kome se ne precizira o kakvim je zaokretima reč.

Ipak, imajući u vidu da proglas potpisuje i akademik Kostić, koji se istakao zalaganjem za prihvatanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, kao i upozorenje na "ćorsokak izolacije" kojom se Srbiji preti samo sa Zapada, prilično je jasno kakav se zaokret zapravo zagovara ovim proglasom.

"Stvarnost nas je primorala da se zapitamo: kakvi smo to ljudi ako sklanjajući pogled ćutke svedočimo eksploziji kriminala, nepravde i nasilja?", upitali su autori "ProGlasa".

Potpisnici "ProGlasa" su akademici Ljubomir Simović, Vladimir Kostić, Vladica Cvetković, prof. Ivanka Popović, sudija Miodrag Majić, prof. Miodrag Jovanović, glumci Dragan Bjelogrlić i Svetlana Bojković, pisac Gojko Božović, reditelj Srdan Golubović, novinarka Biljana Stepanović, prof. Filip Ejdus, prof. Tamara Džamonja Ignjatović, novinar u penziji Petar Peca Popović.

"Naša je namera da podstaknemo proces u kome ćemo se svi, u svom punom kapacitetu, angažovati na promeni koja je ovoj zemlji nužna. Ali nije samo promena nepodnošljive društvene zbilje naš zadatak. Na nama je da gradimo Srbiju u kojoj će biti nemoguće da nam se ovakva zbilja ponovi", poručili su potpisnici dokumenta.

Dragan Bjelogrlić, protiv koga se vodi sudski postupak zbog nasilničkog ponašanja nad rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem, naveo da je učestvovao u pisanju proglasa jer ne želi da živi u "zverinjaku od države".

Bivši predsednik SANU Vladimir Kostić naglasio je da se grupa formirala na spontanosti.

"Cilj je da ohrabrimo naše sugrađane da izađu na izbore jer to je građanska dužnost. Dužnost da budeš prisutan u sopstvenom životu – apstinencija bi bila suprotna od toga", zaključio je akademik.