Diplomata SAD: Srbi da poraze Vučića a ne "Kosovo", "Srbija protiv nasilja" dobra vest

Najbolje što sada može da se dogodi je poraz sadašnje vladajuće koalicije, ocenjuje Danijel Server

Srbija je glavni krivac za ćorsokak u koji su zapali pregovori Beograda i Prištine budući da neće da prizna nezavisnost "Kosova" u zamenu za Zajednicu srpskih opština, tvrdi bivši američki diplomata, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins i albanski lobista Danijel Server.

Server je takođe optužio EU i SAD da ne rade ništa, osim što "blago kude" Prištinu i što je Vašington prošle sedmice, navodno, uspeo da primora šefa BIA Aleksandra Vulina da podnese ostavku.

Vulin je, tvrdi Server, bio taj koji je podržao "zaveru" u Banjskoj, "pružajući materijalnu i političku podršku".

"Ali njegova ostavka nije zamena za veliki zaokret u politici Beograda, koji može doći samo iz usta predsednika Vučića. On treba da prizna odgovornost za zaveru od 24. septembra, da se izvini i obeća da se ništa slično neće ponoviti. Šanse za to su nula. Vučić je raspisao parlamentarne i lokalne izbore za 17. decembar, nadajući se da će oni učvrstiti njegovu slabu podršku. Ili mu bar dati još jedan mandat. Neće se ni za šta izvinjavati 'Kosovu' usred predizborne kampanje. Niti posle", navodi Server.

"Najbolje što sada može da se dogodi je poraz sadašnje vladajuće koalicije. Opozicija tvrdi da se ujedinila pod sloganom 'Srbija protiv nasilja'. To je dobra vest. Sada moraju da se usredsrede na dovođenje svojih često mladih, levičarskih/liberalnih, ekoloških i glasača protiv nasilja na birališta. Srbija treba da pobedi Vučića. Ne 'Kosovo'", zaključuje Server.