Srbija i Balkan

Kurti odbacuje mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština, želi izbore

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da moraju biti održani izbori u četiri srpske opštine na severu Kosova i da formiranje Zajednice srpskih opština nije u skladu sa ustavom tzv. Kosova
Kurti odbacuje mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština, želi izborewww.globallookpress.com © Panoramic

Premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti izjavio je da Priština neće dozvoliti vakuum na severu Kosova i Metohije. On je napomenuo da izbori moraju biti održani u četiri srpske opštine na severu pokrajine, odbacivši mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština, prenosi Tanjug.

"Prošle godine sam došao na vlast a moji prethodnici su potpisali taj dokument sa istim ljudima koji su danas još uvek na vlasti u Srbiji. Zašto tada nisu formirali ZSO?", pitao je Kurti, dodajući da Zajednica srpskih opština nije u saglasnosti sa ustavom tzv. Kosova.

"Osnova ustava 'Kosova' je multietničnost, a zahtevi sa takvom autonomijom ne dolaze od većinskog srpskog stanovništva, već od Beograda koji želi da kompenzuje gubitke koje je Srbija pretpela tokom rata u vreme vladavine Slobodana Miloševića, mada to nije izvodljivo", istakao je Kurti.

On u izjavi za agenciju APA napomenuo da se mesta koja su ostala prazna nakon povlačenja Srba iz tzv. kosovskih institucija, moraju hitno popuniti, kao i da se neće čekati njihov povratak.

"Za mesta četiri gradonačelnika na severu 'Kosova' moraćemo da organizujemo nove izbore", naveo je Kurti i dodao da, kada su u pitanju mesta deset poslanika Srpske liste, njihova mesta treba da popune drugi.

"Ako oni neće moraćemo da nastavimo sa drugim partnerima", poručio je premijer privremenih prištinskih vlasti.

On je napomenuo da pre svega moraju biti zamenjeni policajci, kako bi se, prema njegovim rečima, osigurala vladavina prava i bezbednost za sve građane.

Kurti tvrdi da iza protesta na severu pokrajine stoji samo "jedna ekstremistička manjina među Srbima", istakavši da je velika većina, od 90 odsto kosovskih Srba, promenila registarske tablice i da do sada nije bilo ni jednog incidenta ili žalbe na 1.500 opomena koje su izdate vlasnicima automobila sa srpskim tablicama.

Napomenuo je da je uveren da će se u naredne dve godine postići dijalog između Beograda i Prištine i da će doći do normalizacije odnosa.

"Veoma sam optimističan zato što je sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom u Vašingtonu i nemačkim kancelarom Olafom Šolcem u Berlinu stvorena dobra prilika da se postigne dogovor", zaključio je Kurti.

image