Srbija i Balkan

Srpska lista najavila bojkot izbora na severu KiM

Izbori u četiri opštine na severu pokrajine zakazani su za 18. decembar
Srpska lista najavila bojkot izbora na severu KiMwww.globallookpress.com © Panoramic

Srpska lista će bojkotovati lokalne izbore na severu Kosova i Metohije, saopšteno je na Fejsbuk stranici ove stranke.

"Imajući u vidu odluku Prištine o održavanju vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, želimo da obavestimo javnost da Srpska lista neće uzeti učešće na ovim izborima, kao ni građani koji podržavaju našu stranku, a kojih je više od 95 posto na ovim prostorima", navodi se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da "izbori za srpske opštine, bez Srba i srpskog naroda, nemaju nikakvog smisla i kao takvi osuđeni su na propast".

On je naveo da je reč o "novom pokušaju Prištine da okupira sever Kosova i Metohije, a sve skrivajući se iza nekakvih izbornih procesa u trenutku kada svojim jednostranim i protivpravnim akcijama Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i njihovi posilni dodatno podižu tenzije na terenu".

"Ovo je još jedan dokaz da Priština nikada nije ni želela institucionalnu saradnju sa Srbima na KiM, već naprotiv, samo su nastojali da sprovedu i zaokruže svoju velikoalbansku ideju i proteraju Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta", istakao je Petković.

On je dodao da Priština neće uspeti da zaplaši Srbe koji su napustili institucije i poručio da je jedini put za povratak formiranje Zajednice srpskih opština, kao i ukidanje protivpravnih i jednostranih odluka o tablicama. 

"Međutim, u Prištini jedino znaju za nasilne poteze, pretnje i zveckanje oružjem i zbog toga sada Kurti ulazi u novu fazu obračuna sa Srbima, jednostranom odlukom o sprovođenju izbornih radnji na severu KiM, iako je svima jasno da je takav postupak jalov i uzaludan, jer Srbi na KiM ne mogu više da trpe teror Prištine i kršenje osnovnih ljudskih prava", zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani juče je raspisala vanredne izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohije - Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Izbori će biti održani 18. decembra.

image