Kurti kupuje vreme: Priča o normalizaciji je alibi za razvodnjavanje ZSO

Nekadašnji šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović smatra da Srbija ne sme da padne u zamku sistematskog pritiska i da još više oslabi i počne da razmišlja o mogućem omekšavanju pozicija

Dok Priština kao domaćin specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku "prodaje priču" da je posvećena normalizaciji odnosa sa Beogradom i primeni aneksa Ohridskog sporazuma, koji uključuje i osnovanje Zajednice srpskih opština, premijer lažne države Aljbin Kurti zapravo kupuje vreme, kako bi razvodnio suštinu ZSO, navode "Večernje novosti".

On je ponovio stav da će nacrt ZSO, kad bude konačno definisan dati Ustavnom sudu na razmatranje, a sve kako bi proširio prostor da može da prolongira njeno formiranje. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ističe da Priština sve radi da ne bi sprovela potpisano, u nadi da će Srbija popustiti pod pritiskom određenih zapadnih zemalja i odreći se KiM.

Nekadašnji šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović smatra da Srbija ne sme da padne u zamku sistematskog pritiska i da još više oslabi i počne da razmišlja o mogućem omekšavanju pozicija.

"Mi svoje pozicije ne smemo da spustimo niže od ovih koje su naše crvene linije. Zapad na neki način manevriše sa Prištinom. Ne samo da ih ne tera da sprovedu ono što je dogovoreno pre deceniju, da progutaju 'zalogaj koji je spreman za jelo', već razvodnjavaju prvobitnu verziju, pokušavajući da Albancima idu na ruku - da će sa svakim narednim pregovorima uspeti da za korak 'obezube' ZSO. Da bi, s vremenom, naš narod kao kompenzaciju, prihvatio kakav-takav ZSO", ističe Jovanović. 

On dodaje da Srbija mora da zadrži doslednost i da bude nepokolebljiva, jer je "vreme naš saveznik", pošto se pojavljuju "novi vetrovi koji duvaju u našu korist".