Lajčak o poseti Prištini: Fokus na postizanju trenutnog napretka u implementaciji sporazuma

Predstavnik EU se sastao sa Besnikom Bisljimijem, komandantom Kfora i predstavnicima opozicije

Izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je tokom posete Prištini predložio jasan dnevni red za predstojeći sastanak u Briselu, usklađen sa očekivanjima evropskih lidera, kao i da će primarni fokus biti na postizanju trenutnog napretka u implementaciji sporazuma i pronalaženju održivih rešenja za izazovnu situaciju na Severu.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je cilj njegove posete bio da postavi temelje za predstojeći sastanak glavnih pregovarača, koji će se održati uskoro.

Dodao je da je pored razgovora sa zamenikom prištinskog premijera Besnikom Bisljimijem, informisao i šefove diplomatskih misija EU sa sedištem na Kosovu.

"Pored toga, sastao sam se sa komandantom Kfora Ulutašom. Naš razgovor se bazirao na bezbednosnu situaciju na Severu Kosova, a ja sam mu pružio sveobuhvatno ažuriranje o dijalogu i predstojećim pregovorima. Zahvalan sam na produktivnoj saradnji", naveo je Lajčak.

Lajčak je posetu završio sastankom sa predstavnicima opozicionih partija.

"Imali smo interaktivne diskusije o nedavnim dešavanjima, kao i o budućem putu u dijalogu i na putu Kosova u EU", istakao je, između ostalog, Lajčak.

Lajčak je u ponedeljak doputovao u nenajavljenu dvodnevnu posetu Prištini, koju je opisao kao nastavak posete "velike petorke" 21.oktobra, delegacije koju su činili izaslanici EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije i nedavnog sastanka sa evropskim liderima u Briselu.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je ranije za Tanjug da Lajčak planira da uskoro poseti Srbiju kako bi razgovarao o narednim koracima.