Povećava se broj otrovanih gaziranim napitkom u Hrvatskoj: Jedan slučaj prijavljen još u oktobru

Splitska policija je saopštila da je jedan muškarac je osetio tegobe u grlu nakon što je popio bezalkoholno piće

U Hrvatskoj se povećava broj otrovanih gaziranom napitkom kompanije "Koka-kola Hrvatska", a kako je danas saopštila splitska policija jedan muškarac je osetio tegobe u grlu nakon što je popio bezalkoholno piće.

"U hitnoj ambulanti Klinike za bolesti uha, nosa i grla sa hirurgijom glave i vrata KBC-a Split, 20. oktobra 2023. pregledan je pacijent (56) sa sumnjom na povrede sluznice gornjeg aero digestivnog puta nastale delovanjem korozivnih sredstava. Pacijent je imao blaže povrede usne šupljine koje su, po njegovim rečima, nastale nakon konzumiranja pića. Nakon obrade otpušten je na kućno lečenje", navodi se.

Kako se dodaje, dana 8. novembra 2023. u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split primili su pacijenta (50) koji navodi da je konzumirao gazirano piće i da ima žareću bol iza prsne kosti. Urađena je dijagnostička i laboratorijska obrada, kao i pregledi i pretrage specijalista ORL-a i gastroenterologa.

"Svi nalazi su u granicama normale i nema sigurnih znakova trovanja pacijenta kao ni komplikacija. Pacijent je otpušten kući. Istog dana u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split primljen je još jedan pacijent (36) koji takođe navodi da je konzumirao gazirano piće i da ima žareću bol jezika. On je u potpunosti obrađen i pušten je kući bez sigurnih znakova trovanja", navodi se u saopštenju.

Iz splitske policije saopštili su da je u toku preduzimanje mera i radnji kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

Jedan slučaj evidentiran je još 20. oktobra i izveštaj o tome je upućen Državnom inspektoratu.

"Splitska bolnica je, nakon objava u medijima o trovanju gaziranim pićima u Hrvatskoj, tražila nedavne slične slučajeve i pronašli su jedan od 20. oktobra, kad se muškarac javio u bolnicu zbog bola u ustima", piše "Dalmatinski portal".

Podsetimo, hrvatske nadležne službe objavile su danas da su zaplenile sporne napitke "Koka-kole" za koje se sumnja da su izazvale trovanje ljudi. Inspekcija je uzela uzorke pića i oni su poslati u hrvatski Zavod za javno zdravstvo na analizu.

Kompanija "Koka-kola" objavila je da povlači seriju pića sa tržišta u Hrvatskoj zbog trovanja, objavio je "Indeks".

U pitanju je gazirano bezalkoholno piće "Original tejst" od 500 ml proizvedenog 11. oktobra ove godine s rokom trajanja do aprila 2024. Povlači se i serija zbog koje je, sumnja se, došlo do trovanja, a to je mineralna voda sa ukusom borovnice od 330 ml u staklenoj ambalaži. Ona će biti povučena do kraja istrage.

Iz kompanije su saopštili da će sarađivati sa nadležnim službama u istrazi.