Tajna "neuporedivo naprednijeg" statuta ZSO: Šta je Lajčak pokazao, a šta Srbi ne smeju da znaju?

I dok i ono malo prištinskih opozicionira kao i Kurti i Bisljimi kriju detalje nacrta statuta koji (ni)su videli, Srbima sa Kosova ostaje samo da nagađaju šta im se sprema

Šta piše u najnovijem nacrtu statuta ZSO, koji su prekjuče u Prištini Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi i Kurtijeva opozicija videli samo iz Lajčakovih ruku, Srbi na KiM za sada – mogu samo da sanjaju.

Lajčak je, naime, tokom najnovije runde razgovora, posete Prištini, izbegao susret sa predstavnicima Srba sa KiM, a u povratku i da svrati u Beograd i isti papir pokaže i predstavnicima Srbije.

Ostaje nejasno čemu ovolika tajnovitost oko nacrta ZSO, ni dva dana kasnije nije jasno, čak ni da li su Bisljimi i Haradinaj i ostali predstavnici opozicije videli čitav tekst dokumenta ili samo parčiće i to u prisustvu Lajčaka. Sam Kurti, ističući "poverljivost" odbio je da kaže i jedno jedino slovo šta u tom dokumentu stoji.

I dok i ono malo prištinskih opozicionara kao i Kurti i Bisljimi kriju detalje nacrta statuta koji (ni)su videli, Srbima sa Kosova ostaje da nagađaju šta im se sprema.

Ono što njih u ovom trenutku, sem saznanja da je Lajčak bio u Prištini sa nacrtom statuta ZSO, da li onim koji je u nekim crtama bio u opticaju krajem oktobra, tokom pregovora u Briselu ili nekom novom, ispravljenom i dopunjenom varijantom, posebno brine jeste i Kurtijeva ocena da je predloženi nacrt "neuporedivo napredniji", jer, ako je za Kurtija "napredniji", za Srbe na Kosovu mora da je "neuporedivo nazadniji".

"To što se mi, Srbi na Kosovu, za malo šta pitamo, za nas i nije nešto naročito novo. Stičemo utisak, i to je problem, da se za konačno rešenje sve manje pitaju i Beograd i Priština i da će sve biti skuvano u nekom centru daleko odavde, u Briselu, Vašingtonu, Londonu, Berlinu i da će Priština, naravno, kao i do sada biti favorizovana, a da za nas nikog nije briga. Za Zapad postoje samo Kurtijeve "crvene linije", mi smo za njih, izgleda, ljudi drugog reda", kaže danas jedan Srbin iz Severne Mitrovice.

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća AP Kosovo i Metohija za RT Balkan kaže da je "jasno da međunarodni pregovarači pokušavaju da i dalje povlađuju Prištini i udovoljavaju njihovim zahtevima, a njihov zahtev jeste prvo, da se ZSO nikad ne formira i drugo, i ako bi bila formirana, da od toga ostane samo naziv, a da od sadržaja ne ostane ništa".

Po njegovim rečima, "ako Kurti kaže da je ovaj predlog napredniji od prethodnog, onda to znači da je on nazadan u odnosu na prošli predlog za koji ne znamo kakav je". 

"Od početka jasna je njihova namera da se Srbi stave pred svršen čin po varijanti uzmi ili ostavi. Moje mišljenje je da, ako se tekst već dorađuje po primedbama Kurtija, a i predsednik Srbije je rekao da je ono što su videli u Briselu dobra osnova, onda stručni timovi moraju da sednu i dokument upodobe onome što je dogovoreno 2013. i naročito 2015, kada je reč o specifikaciji prava i obaveza koje bi trebalo da ima ZSO", veli Anđelković.

Na pitanje da li se iza svega krije igra da se od Srbije, na mala vrata, u paketu sa ZSO iznudi priznanje Kosova, Anđelković kaže da takve namere i igre nisu od juče i nisu ništa novo.

"To je želja ne samo Prištine nego i onih koji su od Prištine napravili tu lažnu državu. To traje tri decenije, a ono što nisu uspeli sa terorističkom organizacijom, sa bombardovanjem 1999. godine, pokušavaju i sad. Mislim da smo svi jasno čuli šta je predsednik Srbije nedavno rekao, a to je da Ustav Srbije jasno kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da Srbija neće ni direktno ni indirektno ni dejure ni defakto priznati nezavisnost Kosova", zaključuje Anđelković.

Jasna igra

Nebojša Čović, bivši šef koordinacionog tima za KiM u izjavi za RT Balkan kaže da je "igra jasna" i da "od 2018. godine upozorava  da ćemo doći u situaciju da nekakav plan o nekakvoj ZSO bude predstavljen kao veliki ustupak Prištine i još veći ustupak EU i SAD".

"Oni ni jedan sporazum koji su potpisali nisu sproveli. I sada je želja dodatno ubrzanje, njima se žuri da to smandrljaju do kraja godine ili februara, marta, jer njih čekaju izbori u EU i SAD iduće godine. Mogu da pretpostavim o kakvom se planu radi, šta je zamisao. Lajčak je rekao da nema vremena da se vidi sa predstavnicima srpske zajednice na KiM. Mislim da polako dolazimo u situaciju da su oni shvatili da ovde ne postoji niko ko bi potpisao defakto ili dejure nekakvu nezavisnost Kosova i sad su to gurnuli u drugi plan a vreme troše, koriste i bave se radnjama koje su direktno ili indirektno proizvod entičkog čišćenja Srba sa KiM. I, kad Srba ne bude, pitanje će biti – šta vi tražite, čemu ZSO i čemu plan", kaže Čović.

Po njegovim rečima "približavamo se situaciji u kojoj bi svi predstavnici Srba sa Kosova i Metohije trebalo da krenu da bojkotuju prištinske institucije i da se od kolektivnog Zapada traži da obezbedi uslove za povratak velikog broja interno raseljenih lica kao i uslove za opstanak Srba na KiM".

"Oni ZSO treba da sprovedu na osnovu dokumenata iz 2013. i 2015. Vi ne sprovedete sporazume koje ste prihvatili, ratifikovali 10 i više godina, kažete 'to ne važi', i onda dođu neki predstavnici i kažu: 'Dobro, hajde da napravimo Ohridski sporazum, hajde da napravimo dopunski Briselski sporazum'. Pitanje je kud to vodi, kuda se to putuje? Centralna zamisao je dodatni pritisak i eksploatacija faktičkog stanja. Kurti je već okupirao sever KiM. Sve drugo sem bojkota kosovskih institucija svešće se na to da ćemo iz godine u godinu pričati – otišlo je pet, pa deset posto Srba. Međunarodni faktor, jasno je, ne preduzima ništa za opstanak Srba, oni su tamo ugroženi ne samo bezbednosno, nego u svakom drugom smislu, životno", kaže Čović.