Srbija i Balkan

Stigla analiza "Koka-koline" vode: Otkrili šta je ljudima spržilo organe

Broj slučajeva trovanja gaziranim pićem iz u Hrvatskoj raste
Stigla analiza "Koka-koline" vode: Otkrili šta je ljudima spržilo organe© Monica Schipper/Getty Images for NYCWFF

U Hrvatskom zavodu za javno zdravlje dovršen je prvi deo analize sumnjivih pića koja su izdvojena sa određenih lokacija u Rijeci.

Riječki "Novi list" saznaje da su neki od uzoraka bili kontaminirani kiselinom, dok zagrebački "Jutarnji list" saznaje da u analiziranim bocama iz Rijeke nije pronađeno ništa suspektno.

To je u toku večeri potvrdio i hrvatski Inspektorat, odakle su saopštili da u analiziranim uzorcima mineralne vode sa ukusima "Romerquellea" iz Rijeke nije nađeno ništa, preneo je index.hr.

U uzorcima su otkrivene normalne vrednosti kiselosti koje ne bi trebalo da izazovu nikakav učinak, dok se rezultati iz Zagreba još čekaju.

"Državni inspektorat, sanitarna inspekcija primila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izveštaj o kontroli uzorka 'Romerquelle Emotion', osvežavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i ukusom borovnice i nara od 0,33 litara, koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran na pH-vrednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

"Iz dostavljenog izveštaja proizlazi da izmerena pH-vrednost ne bi trebalo da ima sposobnost da izazove nagrizanje sa simptomima pečenja i bola u usnoj šupljini, jednjaku i želucu, kao i otežanom gutanju", ističe se u saopštenju.

Takođe, napominje se da su rezultati analize na aditive i pesticide u skladu s važećim propisima.

"Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u poređenju sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi", rečeno je iz Inspektorata.

Očekuje se skora objava rezultata analize i njihovo slanje u Hrvatsko državno tužilaštvo (DORH).

U međuvremenu broj slučajeva trovanja gaziranim pićem u Hrvatskoj raste, nakon slučajeva u Splitu i Zagrebu, mediji prenose da je jedan sumnjiv slučaj trovanja registrovan i u Karlovcu.

Da podsetimo, nekoliko osoba konzumiralo je "Koka-koline" gazirane napitke, posle čega im je spržena usna duplja, jednjak ili želudac.

Iz kompanije su saopštili da je u pitanju izolovan slučaj povezanog s jednom staklenom bočicom 'Romerkele emoušn bluberi pomgrenejt" od 330 ml. 

Iz srpskog predsedništva kompanije za RT Balkan je rečeno da na našem tržištu ne postoji voda sa ukusom borovnice i nara.

image