Slučaj Šmit: SIPA još čeka odgovore iz Ministarstva i Granične policije

Dok se dokumentacija protiv nelegalnog visokog predstavnika skuplja, iz Srpske poručuju da će MUP zaštititi predsednika Milorada Dodika, jer je napadnut ustavni poredak

Agencija za istrage i zaštitu BiH još čeka tražene odgovore i dokumentaciju od Ministarstva spoljnih poslova i Granične policije BiH u vezi sa utvrđivanjem diplomatskog statusa i drugih činjenica vezanih za Kristijana Šmita i članove njegovog obezbeđenja. 

Iz te institucije napominju da nisu nadležni i da nisu učestvovali u bilo kakvim aktivnostima u vezi dodeljivanja diplomatskog statusa Šmitu i članovima njegovog obezbeđenja. I dok se dokumentacija protiv nelegalnog visokog predstavnika skuplja, iz Srpske poručuju da će MUP zaštititi predsednika Milorada Dodika, jer je napadnut ustavni poredak.

Nakon što je iz Službe za poslove sa strancima potvrđeno da je Kristijan Šmit u BiH ušao kao diplomata Nemačke, a ne kao diplomata Ujedinjenih nacija, u Sipi čekaju odgovor Ministarstva inostranih poslova i Granične policije kako i kada mu je dodeljen diplomatski status.

Karan: Šmit je niko i ništa

Iz Agencije navode da će tek nakon što dobiju sve tražene odgovore, izveštaje i dokumentaciju u vezi statusa Kristijana Šmita, na bazi analize svih odgovora i dokumentacije i utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno postojanja propusta i eventualne krivične odgovornosti podneti odgovarajući izveštaj Tužilaštvu.

Kako navode, to se posebno odnosi na odgovore na pitanje kada i kako mu je dodeljen diplomatski status, na bazi koje dokumentacije, po kojem pravnom osnovu, odnosno na osnovu kojih zakona i podzakonskih akata. Očekuju odgovore i na pitanja ko mu je dodelio takav status, "iako je poznato da nije imenovan adekvatnom odlukom Saveta bezbednosti UN".

"Šmit je niko i ništa, sve je više dokaza da je samo obični građanin. Reč je o notifikaciji Nemačke, odnosno obaveštenju da je neko za nešto predložen, a to znači da je Šmit bio predložen za visokog predstavnika i ništa više", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.

Karan poručuje da će MUP zaštititi predsednika Milorada Dodika, jer je napadnut ustavni poredak.