Srbija i Balkan

"Forin afers" protiv RT Balkan: Rusija otvara drugi front u Evropi, NATO da obuzda Vučića

Rusija rado raspiruje "istorijski sukob između 'Kosova'i Srbije" jer želi da testira NATO - vreme je da Severnoatlantska alijansa stane na kraj Vučićevoj predstavi koju je omogućio Kremlj, navodi se u tekstu "Forin afersa"
"Forin afers" protiv RT Balkan: Rusija otvara drugi front u Evropi, NATO da obuzda Vučića© M.M./ATAImages

Krajem septembra Srbija je postavila napredno naoružanje blizu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, što je bilo najveće vojno pojačanje na ovoj teritoriji od kraja sukoba na Kosmetu pre gotovo 25 godina, piše "Forin afers".

Autoru su zasmetali ruski mediji u Srbiji navodeći da RT i Sputnjik šire proruske narative o Ukrajini uz prosrpske poruke - "i to sa velikim uspehom".

U tekstu se navodi da je jačanje vojnog prisustva Vojske Srbije deo upozoravajućeg razvoja događaja na Balkanu u kojem, kako se dalje obrazlaže, Rusija pokušava da otvori drugi front u Evropi tako što "podilazi" srpskim osećanjima podržavajući je u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta sopstvene zemlje.

Jednostavno rečeno: Rusija ohrabruje Srbiju da se bori za svoju južnu pokrajinu i time raspiruje konflikte na Balkanu. 

Autori navode da je Rusija srećna zbog potpirivanja "istorijskog sukoba između 'Kosova' i Srbije" jer time stavlja na test i opterećuje resurse NATO-a i potkopava moć Amerike u Evropi.    

"Vreme je da NATO odlučno stane na kraj Vučićevoj predstavi koju je omogućio Kremlj. Sjedinjene Države i Evropa moraju jasno da stave do znanja Beogradu i Moskvi da će reagovati snažno i oštro na buduće provokacije na Balkanu. Oni moraju ojačati prisustvo NATO-a u regionu i uspostaviti jasne crvene linije koje Srbija ne može da pređe bez izazivanja vojne konfrontacije sa NATO snagama. I moraju sankcionisati Beograd ako se srpski lideri ne udalje od Moskve i ne deeskaliraju tenzije", preporučuje "Forin afers".

U tekstu u kojem se govori o najnovijim tenzijama na Kosmetu, a da se ni u jednoj jedinoj rečenici ne pominju bezbrojni upadi policije tzv. Kosova na sever, brojna hapšenja Srba i njihovo maltretiranje u zatvoru pod vrlo tankim ili nikakvim optužnicama, pucanje na Srbe iz automatskog oružja, iznosi se teza da Vučić želi "silom da preotme delove Kosova". 

"Kako je Zapad zauzet snabdevanjem Ukrajine, podrškom Izraelu i obuzdavanjem Kine, Vučić veruje da prilika da sprovede svoje operacije na Kosovu može da se ukaže uskoro. A kako bi uspeo, treba mu Putinova pomoć".

Pod Vučićevim nadzorom, navodi se dalje, Beograd je širio dezinformacije kako bi pripremio Srbe za eskalaciju na "Kosovu", uključujući optužbe na račun Velike Britanije da je planirala rat za kosovsku nezavisnost, optužujući da "kosovski" premijer sprovodi "teror nad Srbima", kriveći NATO zemlje za rast stope oboljevanja od raka kao posledica korišćenja osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja 1999. godine.

"Dezinformacije" koje šire srpski mediji odnose se na činjenice o na primer, tretmanu i prebijanju osmoro Srba uhapšenih nakon protesta zbog preuzimanja opštinskih zgrada na severu KiM, iznetih u zvaničnim izveštajima srpskih državnih organa koji su predati zvaničnicima EU. Ili na činjenicu da su pred italijanskim sudovima donete presude u korist italijanskih vojnika, koji su boravili u okviru mirovnih misija između ostalog i na KiM, a kojima je dokazana veza između osiromašenog uranijuma i oboljevanja vojnika od tumora.

No, kako se nastavlja dalje, "srpske novine prepune su anti-kosovskog narativa, a srpske radio stanice pršte od patriotskih pesama. Srpske ulice preplavljene su grafitima: 'Kosovo je Srbija' i 'Kad se vojska na Kosovo vrati'".

Šta je sporno u grafitu "Kosovo je Srbija" i poštovanju Ustava svoje zemlje, nije objašnjeno, dok se drugi grafit tumači kao "poziv da Srbija okupira Kosovo", naravno bez objašnjenja da po Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija srpska vojska ima pravo da se na Kosovo vrati.

U širenju ovih "dezinformacija", "anti-kosovskih" narativa i "okupatorskog" srpskog nacionalizma, pomogla je Rusija, konstatuje "Forin afers". U Moskvi su nakon događaja u Banjskoj osvanuli bilbordi "Tugujemo zajedno sa Srbijom, jedna boja, jedna vera, jedna krv", kojima se "podržavaju teritorijalne pretenzije Srbije".

Pretenzije ili teritorijalni zahtevi se po pravilu odnose na tuđu teritoriju, pa autori članka izgleda poručuju da za Srbiju treba da bude neupitno da je "Kosovo" država i da ne nasedamo na "propagandu" Moskve koja želi da nas uveri u suprotno - da je u sastavu Republike Srbije.

O čemu onda razgovaramo u Briselu ako je pro-kremaljska propaganda da je "Kosovo Srbija"? 

Ta "prokremaljska propaganda" poklapa se sa onom srpskom, izlaže dalje "Forin afers", pa tako mediji poput RT i Sputnjika koriste slobodu da šire proruske narative o Ukrajini uz prosrpske poruke - "i to sa velikim uspehom". Neočekivano, ali oteo se u ovom tekstu i kompliment za RT i Sputnjik.  

Vučić hoda na tankoj žici između Moskve i Zapada, konstatuje se u tekstu u kojem se izlaže frustriranost time što NATO dozvoljava da Vučić eskalacijom situacije na KiM, a Moskva raspirivanjem sukoba, testiraju sposobnost NATO-a da odgovori na to ugrožavanje "kampanje za nezavisnost Kosova".

NATO mora da stvori koaliciju voljnih predvođenu SAD koja može da izvrši uspešan pritisak na Beograd i Moskvu da prestanu da promovišu političku nestabilnost, navodi se u članku. Vučiću mora da bude jasno stavljeno do znanja da ako nastavi sa eskalacijom, suočiće se s posledicama, uključujući možda i sankcije.

Vašington bi mogao da uvede dalje sankcije protiv pojedinaca, a EU jače da pritisne Beograd da uvede sankcije Rusiji, predlaže se u tekstu. Iznosi se predlog i za Severnoatlanstku alijansu: NATO bi na "Kosovu" mogao da angažuje timove koji bi se borili prtiv srpske i ruske propagande.

Ovi timovi, predlažu autori teksta, mogli bi da ciljaju ultra-densičarske srpske grupe i podsete ih da su ruske poruke o "slovenskom bratstvu" mit i da ako sukob izbije, Putin im neće pomoći jer je prezauzet Ukrajinom. Postojanost "zapadnog bratstva" i njihova briga i pažnja za Srbiju s druge strane, toliko su velike da "Forin afers" poziva vojni savez da nas uveri da sve rade za našu dobrobit. 

Iako su neke članice NATO "ne žele da preduzmu ovakve mere" i najradije bi "ignorisale Vučića", u tekstu se upozorava da bi ih to moglo skupo koštati i da "koalicija predvođena Amerikom" mora da spreči da dođe do otvorenog sukoba na Kosmetu, koji bi mogao da se prelije i na region, u Severnu Makedoniju i BiH.

"Da bi se zaštitila Evropa i zaustavio Kremlj neophodno je da NATO odmah ojača svoje balkansko krilo dok je cena toga još uvek mala", zaključuje se u tekstu.

Da li pod tim krilom ima mesta za krilo srpskog belog orla, verovatno bi bilo, po merilima zapadnih medija, suviše nacionalistički i propagandistički, a u suštini suviše naivno da se pita. Jer šta ćemo ako se crni orao uvredi?

image