Srbija i Balkan

"Albanijan post" o izborima u Srbiji: Vučić kupuje vreme i čeka da se Tramp vrati

Bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač tvrdi da su izbori u Srbiji povezani sa onima u Americi koji će biti održani u novembru sledeće godine
"Albanijan post" o izborima u Srbiji: Vučić kupuje vreme i čeka da se Tramp vrati© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Frenk Vizner izjavio je da je namera presednika Srbije Aleksandra Vučića da raspisivanjem izbora prolongira dijalog između Beograda i Prištine.

Vizner za "Albanijan post" navodi da predsednik Srbije "nije spreman za kompromis".

Medij dodaje da je Vučić, nekoliko dana nakon što je od francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i italijanske premijerke Đorđe Meloni "dobio jasne poruke da treba da preduzme konkretne korake za sprovođenje Osnovnog sporazuma", raspisao izbore u nameri da "kupi vreme i smanji međunarodni pritisak".

"Izbori utiču na dijalog dveju država, a Vučić je odlučio da izbore održi u intenzivnoj fazi dijaloga. Mislim da će odluka o održavanju izbora biti prepreka za nastavak dijaloga", kazao je Vizner i dodao da je "odlaganje dijaloga povezano sa defakto priznanjem Kosova, to jest da upravo tome i služi".

Bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač tvrdi da su izbori u Srbiji povezani sa onima u Americi koji će biti održani u novembru sledeće godine, kao i da "Beograd kupuje vreme u čekanju rezultata izbora u SAD".

"Čini se da se izlaskom na vanredne izbore kupuje vreme, u nadi da će Donald Tramp biti izabran za predsednika, i da će se pronaći drugo rešenje za Srbiju i Kosovo", naveo je Kovač.

Bivši zamenik ministra spoljnih poslova takozvanog Kosova Valon Murtezaj ističe da ga raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji ne čudi, jer su, tvrdi, "u svim vladama Srbije, uključujući i sadašnju, izbori korišćeni "kao taktika da se utiče na proces dijaloga".

"Vučić ovog puta koristi izbore kako bi izbegao sprovođenje sporazuma koji su deo dijaloga. Treba napomenuti i da je dijalog korišćen i kao sredstvo za uticaj na izbore, pokazujući biračima da Srbija ne pravi kompromise. Ovakvo ponašanje Srbije je destruktivno i ne pomaže normalizaciji odnosa", dodao je Murtezaj.

image