BiH izgubila kontrolu nad svojim nebom, plan da Srbija i Hrvatska preuzmu nadzor

Evropski standard propisuje da država mora imati bar jedan primarni radar - a njega je Sarajevo povuklo iz upotrebe

Bosna i Hercegovina ponovo je izgubila kontrolu nad svojim nebom, a delegat u Domu naroda i Džemal Smajić, ističe da je  2019. počela "realizacija plana da se kontrola prepusti Beogradu i Zagrebu". Naime, ukoliko BiH nema uslove da kontroliše svoje nebo, taj posao moraće da obavljaju Hrvatska i Srbija, koje su inače, kontrolu vazdušnog prostora iznad BiH obavljale od 1998. do 2019. godine (i naplaćivale uslugu).

"Setite se čuvene fešte iz decembra 2019. godine na kojoj je potrošeno 299.350 KM plus PDV povodom tzv. preuzimanja kontrole bosansko-hercegovačkog neba. U suštini to je bila manipulacija i od tada počinje realizacija plana da se kontrola neba prepusti Beogradu i Zagrebu", rekao je Smajić na konferenciji za štampu, posvećenoj ugrožavanju suvereniteta BiH u vazdušnom prostoru.

Prema evropskom standardu, za nadzor vazdušnog saobraćaja neophodno je obezbediti dva sekundarna i jedan primarni radar za kontrolu iznad 10.000 metara nadmorske visine. BiH nema primarni radar, a sekundarni se ne održavaju adekvatno.

A, kako Smajić ističe - to znači da država nema kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom.

"Završni čin gubljenja kontrole neba se desio kada je, generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Čedomir Šušnjar potpisao rešenje o povlačenju primarnog radara iz upotrebe, a postupajući po zahtevu Agencije za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju BiH koju zastupa direktor Davorin Primorac", rekao je Smajić, a preneo "Kliks".

Bez primarnog radara, dodao je, civilna zaštita ne može obaveštavati civile da se sklone ukoliko dođe do neprijateljskih aktivnosti iz vazduha. To, kako ističe znači, da BiH nema instrumente pomoću kojih može da prati šta se dešava na njenom nebu.

Zbog svega ovoga, kako je i ranije upozoravao Smajić, kontrola leta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i u celoj Bosni i Hercegovini će isključivo zavisiti od radara Republike Hrvatske i Republike Srbije (koja ima četiri primarna radara), čime će u potpunosti biti ugrožen suverenitet Bosne i Hercegovine u vazdušnom prostoru.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić, pomenuo je i navodni slučaj leta helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije koji je 24. jula ove godine, navodno, ušao u vazdušni prostor BiH, 25. jula, "izvršio više letova u vahzdušnom prostoru BiH i nakon toga se vratio u Srbiju".

Emrić kaže nije došao do odgovora da li su na taj način prekršene procedure letenja, i da li je helikopter narušio vazdušni prostor BiH.