EU potvrdila: Naredna runda dijaloga u Briselu 16. novembra

Fokus sastanaka biće na narednim koracima u procesu normalizacije i primeni onoga što su Beograd i Priština do sada dogovorili, kaže portparol EU Peter Stano

Naredni sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine, čiji će domaćin biti specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, biće održan u Briselu 16. novembra, potvrđeno je "Glasu Amerike" u EU.

Portparol EU Peter Stano je izjavio da će fokus biti na narednim koracima u procesu normalizacije i primeni onoga što su dve strane do sada dogovorile.

Lajčak je nedavno bio u Prištini gde se sastao sa šefom pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem i predstavnicima kosovske opozicije, koji su potvrdili da su sa Lajčakom razgovarali o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština koji su predložili EU i SAD.

Iz EU nisu potvrdili da li će Lajčak pre susreta u Briselu dolaziti u Beograd na razgovore.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković potvrdio je da će učestvovati u narednoj rundi dijaloga 16. novembra.

U saopštenju Kancelarije navodi se da je "ZSO okvir i garant za očuvanje prava, ali i ispregovaranih nadležnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji".

"Kao takvi, svi dogovori o Statutu Zajednice srpskih opština i već utvrđenih nadležnosti srpskog naroda na KiM, po sporazumima iz 2013. i 2015. godine, moraju da budu u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", kazao je Petković.

On je podsetio da je ZSO ispregovarana pre više od deset godina u Briselu i da ne mogu da je promene "jedna izjava, niti nečija lista želja".