Srbija i Balkan

Dodik položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika RS: Ključna politika - borba za stabilnost i mir

Ovaj dan Dodik je iskoristio da pozove sve da prihvate RS kao partnera u vezi s pitanjima važnim za Republiku Srpsku
Dodik položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika RS: Ključna politika - borba za stabilnost i mirNone © AP Photo/Radivoje Pavicic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović položili su danas zakletvu u Narodnoj Skupštini Republike Srpske na konstitutivnoj sednici skupštine, nakon čega je usledila svečana ceremonija primopredaje dužnosti.

Dodik je, u obraćanju nakon svečanog čina primopredaje dužnosti u Palati Republike, podsetio da je treći put na ovoj funkciji, dodajući da je pred njima izazovno vreme koje zahteva jedinstvo i zajedništvo.

"Treći put sam ovde. Narodna volja, naš angažman, okolnosti su to sve htele. Jednako sam srećan i ponosan, a moram reći i odgovorniji nego što sam možda bio prvi put. Funkcija predsednika republike nije samo operativna, ona je i simbolična, u sebi nosi i politički, moralni, psihološki i svaki drugi dignitet", rekao je Dodik tokom svečanog čina.

On je podsetio da je pre četiri godine zajedno sa Željkom Cvijanović stajao na istom ovom mestu, samo u obrnutim ulogama.

"Ja sam išao u Sarajevo, ona je ostala ovde, sad ona ide u Sarajevo, a ja ostajem ovde" naveo je Dodik.

Predsednik RS podelio je fotografije sa svečane ceremonije i još jednom istakao da preuzima najvažniju obavezu.

Dodik je prethodno poručio da je Republika Srpska impresivna društveno-politička zajednica, poručujući da je mirna, stabilna i uređena republika oduvek jedini cilj.

"Ovaj dan koristim da sve pozovem da nas prihvate kao partnere po pitanjima važnim za Republiku Srpsku. Naša ključna politika u narednom periodu biće borba za stabilnost i mir", rekao je Dodik.

Novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović položila zakletvu u Parlamentu Srpske kao prvi srpski član Predsedništva BiH koji je položio zakletvu u Parlamentu Republike Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da je izuzetno važno što je kao srpski član položila zakletvu u Parlamentu Republike Srpske, navodeći da je danas veliki dan jer je RS pokazala kapacitet da prva uđe u formiranje vlasti i realizaciju važnih zadataka.

Željka Cvijanović je dodala da ide u Sarajevo ispružene ruke, spremna da bude dobar saradnik svima koji se budu pridržavali ustava.

Zakletvu su položili i potpredsednici Republike Srpske Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Ranije u toku dana Skupština Republike Srpske je konstituisana, a za predsednika je izabran lider Ujedinjene Srpske poslanik dr Nenad Stevandić.

image