Srbija i Balkan

Milanović decidno odbacio mogućnost obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i nakon odluke EU

Predsednik Hrvatske, koji je i vrhovni komandant, oglasio se protiv ovakve inicijative još u oktobru, kada se o mogućoj obuci ukrajinskih vojnika u zemljama članicama EU samo razgovaralo
Milanović decidno odbacio mogućnost obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i nakon odluke EUNone © FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MLADEN VOLARIC

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovio je da neće dozvoliti obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, i nakon što je Savet Evropske unije i zvanično je pokrenuo Misiju vojne pomoći EUMAM, u okviru koje će EU obezbediti obuku za oko 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama članicama EU, prenose mediji.

Predsednik Hrvatske, odgovarajući na pitanja novinara, decidno je odbacio mogućnost obučavanja ukrajinskih vojnika u svojoj zemlji. Milanović je dodao da se protivi odlukama premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koje su donete "bez njegove saglasnosti".

"Neću dati saglasnost. Otišao je gore bez ikakve moje prethodne saglasnosti. Dosta je odlazaka mini Plenkovićevih ministara u Brisel bez prethodne saglasnosti vrhovnog zapovednika, to tako neće", rekao je Milanović.

On je ocenio da je jednostranim potezima Plenkovića prekršen Ustav Hrvatske.

"Čovek je otišao gore i preuzeo u ime Hrvatske kategoričku obavezu i prekršio Ustav. Neka stvar ide u Sabor, ako dve trećine tako odluče, ja ću se s tim usaglasiti. Ali zašto se moramo dovesti u takvu situaciju", upitao je Milanović.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je novinarima u ponedeljak da je odluka o pokretanju programa obuke dogovorena u "rekordnom roku" i rekao da će misija biti operativna "za nekoliko nedelja". 

image