Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko o zahtevima EU da se cenzuriše RT Balkan: Vekovima guše slobodu govora

Ambasador Ruske Federacije ocenio je da zvaničnike EU očigledno ne zanima to što građani Srbije žele da se informišu na RT-u
Bocan-Harčenko o zahtevima EU da se cenzuriše RT Balkan: Vekovima guše slobodu govora© https://serbia.mid.ru/

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko skrenuo je pažnju na licemerje EU komentarišući izjavu poslanika Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika koji je pozvao Srbiju da cenzuriše RT Balkan.

"Predstavnici Evropske unije su još jednom – sada preko poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika – cinično bacili u zaborav opšteevropske vrednosti, koje oni navodno toliko čuvaju. Pomenuti Bilčik, ne birajući reči, faktički je zatražio od Srbije da zabrani rad RT u zemlji", napisao je Bocan-Harčenko na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

On je istakao da zvaničnike EU očigledno ne zanima to što građani Srbije žele da se informišu na RT-u.

"O kakvoj slobodi izražavanja možete pričati u Evropi kada se od Beograda zahteva da odustane od tog osnovnog demokratskog principa u ime uspešnog napredovanja srpskog naroda ka 'svetloj budućnosti' u Evropskoj uniji? Pri tome Bilčika, kao i, doduše, bilo koga u evropskim institucijama, ne brine mišljenje većine državljana Srbije, koji žele da se informišu na RT", poručio je ruski ambasador.

Gušenje slobode izražavanja, uz poziv na borbu protiv "propagande", kako navodi, u Evropi se sprovodi vekovima.

"Uz to, Bilčikova teza 'da se ne dozvoli stvaranje centra Kremlja za dezinformaciju' nije nova: u Evropi slobodu izražavanja vekovima guše, pozivajući se na borbu protiv tobožnje propagande i 'verbalne prljavštine'", zaključio je ambasador Rusije u Srbiji.

image