Srbija i Balkan

Vučić u Parizu: Mislim da je svima na Zapadu jasno da Kurti ne želi da formira ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne veruje da će se videti sa Aljbinom Kurtijem i da će večeras sa Makronom razgovarati o Kosovu i Metohiji
Vučić u Parizu: Mislim da je svima na Zapadu jasno da Kurti ne želi da formira ZSO© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Vučić je rekao da je u Parizu razgovarao sa Aleksandrom de Kroom, o bilateralnim odnosima dve zemlje, o izveštaju EK, o stanju na KiM, o svim regionalnim pitanjima.

"Razgovarali smo o Kosovu, o bilateralnim poslovima sa Belgijom", saopštio je Vučić.

"Razgovarao sam kratko u dva navrata sa Makronom, sa njim ću se videti u Jelisejskoj palati večeras, jedan na jedan. Uputiću mu poziv da dođe u Srbiju, može da se desi da do kraja godine već bude u Srbiji", istakao je predsednik i kazao da je imao važan susret i sa predsednikom Gane.

Vučić je ukazao da fokus sveta polako klizi ka Gazi, tačnije izraelsko-palestinskom sukobu, kaže predsednik. 

Kako je rekao, pokrenuta je i veoma važna tema da se pojedinim zemljama dozvole više stope deficita ako imaju dovoljno deviznih rezervi, kako bi se obezbedio brži rast, i naglasio je da bi to bilo veoma važno za Srbiju.

"Pokrenuta je prvi put tema, kako da se ponekad nekim zemljama dozvoli viša stopa deficita, ukoliko imaju dovoljno deviznih rezervi kao uspavani kapital, kojim bi to mogli da pokriju", rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Kada bi tako nešto bilo dozvoljeno, to bi za Srbiju bilo čudesno, istakao je Vučić, jer bi to značilo mnogo mnogo brži rast i ubrzanije stvaranje uslova za neuporedivo viši životni standard nego što je to slučaj bio do danas, naveo je Vučić.
On je dodao da Srbija ima 24 milijarde evra devizne rezerve.

"Kada afričkim zemljama kažu da će morati da odustanu od eksploatacije svojih resursa zbog klimatskih promena, saznali smo da će morati da se obezbede finansijski instrumenti, ne više od 15 godina, nego do 30 i 40 godina", kazao je Vučić.

Večeras i o dijalogu

Osim toga, Vučić je sa liderima razgovarao i o situaciji u Gazi.

"Tema večerašnjeg sastanka biće i dijalog sa Prištinom", dodao je Vučić, rekavši da ne misli da će doći do sastanka sa Kurtijem.

"Svima njima na Zapadu je jasno da Kurti ne želi Zajednicu srpskih opština", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je bilo govora o "tvrdoglavosti" Albina Kurtija, Vučić je odgovorio da "i da jeste, nikada ne bi javno govorio o tome".

Večerašnji sastanak sa predsednikom Francuske zakazan je za 20.15, a Vučić je izrazio veliku zahvalnost što je pored svih drugih učesnika Makron odvojio vreme za sastanak jedan na jedan sa njim.

"Oni žele da ja ne učestvujemu kampanji, a ja baš hoću"

Govoreći o kampanji Vučić je rekao da se svako kreće u granicama sopstvene pokvarenosti.

"Oni u čije je vreme nezavisno Kosovo iz ugla Zapada nastalo, jeste baš u vreme Samaradžića, Jovanovića i ostalih...Tada su bile Dveri sa njima u koaliciji, kada je narod gledao kako da izvuče živu glavu, a oni izvlačili pare iz Kolubare. Na pamet mi ne pada da priznam nezavisnost KiM, ove laži slušam već 11 godina. Ti isti su mi dizali pridike i sankcijama Rusiji. Taj zlikovac Vučić još nije uveo sankcije. Toliko o tome", kazao je predsednik.

"Ne traže oni moju ostavku, traže nešto drugo, da ne učestvujem u kampanji, a ja baš hoću. Ja to radim za dobrobit Srbije. Ja želim njima uspeh. Sva argumentacija im se svodi na to: Nemoj da se baviš politikom jer ne možemo da te pobedimo. Sve je to glas za Dragana Đilasa", poručio je on.

Vučić se u Parizu sastao sa brojnim svetskim, ali i zvaničnicima iz regiona. Predsednik je razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem, kao i srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Sa episkopom Justinom o podršci Srbima u Zapadnoj Evropi

Predsednik Srbije sastao se u Parizu i sa episkopom zapadnoevropskim Justinom sa kojim je razgovarao o podršci koju crkva pruža Srbima koji žive u Zapadnoj Evropi.

"Sa episkopom zapadnoevropskim Justinom razgovarao sam u Parizu o potrebi zajedničkog delovanja države i crkve na okupljanju našeg naroda u Zapadnoj Evropi i podršci nacionalnim i državnim interesima", napisao je Vučić na društvenim mrežama.

image