Srbija i Balkan

Kurti: Na "Kosovu" postoje snage koje imaju za cilj da izazovu oružane sukobe

On je naveo da je 24. septembra u Banjskoj "njegovu zemlju" napala "dobro naoružana grupa terorista, koje je obučavala, opremala i finansirala država Srbija"
Kurti: Na "Kosovu" postoje snage koje imaju za cilj da izazovu oružane sukobe© TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti je govoreći pred članovima socijaldemokratske organizacije u Evropi, čiji je član postalo i Samoopredeljenje, rekao da na "Kosovu" postoje snage koje imaju za cilj da izazovu oružane sukobe i ratove, piše "Reporteri".

Kurti je rekao da je prihvatanje Samoopredeljenja od strane socijaldemokratske organizacije dokaz poverenja u vladu koju je nazvao dobrom, efikasnom i perspektivnom.

Pominjući sukob u Banjskoj 24. septembra, Kurti je naveo da "postoje snage koje imaju za cilj da izazovu oružane sukobe i ratove kako bi podrivali autoritet i redefinisali granice i nametnuli nova pravila".

"Kao što znate, desio se još jedan akt agresije. To je bilo 24. septembra na 'Kosovu', kada je moju zemlju, u severnom delu, napala dobro naoružana grupa terorista, koje je obučavala, opremala i finansirala država Srbija, što je činjenica koja je potvrđena nizom dokaza otkrivenih nakon napada. Jedan policajac je poginuo, a dvojica su povređena. Zahvaljujući uzornom profesionalizmu specijalnih jedinica naše policije, 'Kosovo' je uspelo da pobedi, odgovarajući na ovaj napad proporcionalno i izbegavajući nekontrolisanu eskalaciju, što je bio cilj paravojne kriminalne grupe koju kontroliše Beograd", rekao je Kurti.

image