Kurti: Nijedan sused Srbije neće biti bezbedan dok ne uđe u EU

Prištinski premijer je naveo da ideja razmena teritorije "nije mrtva", ali da ne postoji mogućnost da bude sprovedena

"Kosovo" se suočava sa bezbednosnim pretnjama iz inostranstva, posebno Srbije, rekao je prištinski premijer Aljbin Kurti drugog dana Mirovnog foruma u ​​Parizu, prenosi "Koha".

Kurti je ocenio da je napad u Banjskoj bio izgovor za ulazak srpske vojske na "Kosovo".

"Ne postoje samo unutrašnje, već i spoljne bezbednosne pretnje. To ima veze sa geopolitičkim situacijom u kojoj smo, a sa druge strane ima veze sa našim severnim susedom koji ne priznaje našu 'zemlju'... Pre nepuna dva meseca imali smo napad terorističke paravojne grupe iz Srbije na severu naše 'zemlje'. Ubili su kosovskog policajca i hteli da izazovu eskalaciju velikih razmera kako bi napravili totalni haos kao izgovor za ulazak srpske vojske na 'Kosovo'", smatra Kurti.

Po njegovim rečima, "Kosovo" ima samo jednu alternativu - ulazak u Evropsku uniju i NATO.

"Zbog bezbednosti naše 'zemlje' moramo da se nosimo sa tim grupama koje žele da budu kao Vagner i žele da izazovu destabilizaciju", poručio je Kurti.

On je naveo da ideja razmena teritorije "nije mrtva", ali je istakao da ne postoji mogućnost da bude sprovedena. 

"Kao što je Moskva nezadovoljna raspadom Sovjetskog Saveza, Beograd nije zadovoljan raspadom Jugoslavije koji je sam izazvao. Živimo u vremenu kada je projekat razmene teritorija propao, ali ideja nije mrtva i to često vidim kada slušam javna obraćanja predsednika Srbije. Ljudi koji su sanjali o razmeni teritorija teško se oslobađaju nostalgije i teško učestvuju u demokratskim i evropskim rešenjima... uprkos neuspehu projekta, ideja postoji, ali bez mogućnosti da se sprovede. Što pre normalizujemo odnose sa dejure i defakto priznanjem, biće bolje za sve", zaključio je Kurti.

Po njegovim rečima, Srbija defakto priznaje "Kosovo" u mnogim aspektima, a ono što je "Kosovu" potrebno u ovoj fazi je dejure priznanje, preneo je "Albanijan post". 

"Kažem dejure i defakto jer, na primer, Srbija priznaje Bosnu dejure, ali ne i defakto, jer ima posebne odnose sa Republikom Srpskom, koja koristi pravo veta da podriva demokratsku državnu izgradnju Bosne i Hercegovine. A u slučaju 'Kosova', Srbija nas priznaje defakto u toliko mnogo aspekata, ali ne i dejure, poručio je Kurti u panel diskusiji na marginama Mirovnog foruma u ​​Francuskoj.

Prištinski premijer je ocenio i da nijedna od susednih država Srbije neće biti bezbedna dok ne uđe u EU.

"S jedne strane, oni žele da vide podelu 'Kosova', želeli bi teritorijalnu kompenzaciju za svoje greške, ali to nije moguće. S druge strane, svedoci smo destabilizujućih napora u zemljama koje su susedi Srbije: Bosni, Crnoj Gori, 'Kosovu', a ponekad i u Severnoj Makedoniji. Te zemlje neće biti bezbedne od Srbije sve dok ne postanu deo EU i o tome treba da se vodi računa u Briselu. Oni su ljuti zbog raspada Jugoslavije, mislili su da mogu da je unište i da uzmu polovinu, nije tako ispalo", poručio je Kurti. 

On je dodao da je ideja o razmeni teritorija naišla na podršku na "Kosovu" od strane jednog od njegovih prethodnika. 

"Ideju je na 'Kosovu' podržao i jedan od mojih prethodnika, jer se u to vreme na nju gledalo kao na brzo rešenje, brzu korekciju između autoritarnih lidera koji govore o državi kao o privatnom vlasništvu", ocenio je prištinski premijer.