Srbija i Balkan

Ramadani izneo detalje navodnog Nacrta statuta ZSO: Sedište će biti u Severnoj Mitrovici

Ramadani je istakao da se nacrt EU razlikuje od nacrta koje su predložili Edi Rama i nemačka organizacija FES i da se veoma razlikuje od nacrta Srbije
Ramadani izneo detalje navodnog Nacrta statuta ZSO: Sedište će biti u Severnoj Mitroviciwww.globallookpress.com © Depo Photos

Bivši šef tzv. Kosovske informativne agencije (KIA) Burim Ramadani objavio je nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) koji je, kako je naveo, pripremila Evropska unija.

Na osnovu onoga što je pročitao, tvrdi da Kosovo treba da dobije "nešto veliko zauzvrat ako sprovede dogovoreno iz Nacrta", prenosi "Gazeta ekspres".

"Kosovo mora da dobije nešto veliko da bi sprovelo ovaj nacrt. On je ozbiljan u ovlašćenjima koja daje Zajednici i ozbiljan u ovlašćenjima koja daje Srbiji da funkcioniše na Kosovu, posebno u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, finansiranju, donacijama i slično", rekao je Ramadani.

Dodao je da se nacrt EU razlikuje od nacrta koje su predložili Edi Rama i nemačka organizacija FES i da se veoma razlikuje od nacrta Srbije.

Ramadani je izneo i detalje, navodeći da će se Zajednica zvati "Zajednica opština sa srpskom većinom".

On je naznačio da će sedište ZSO biti u Severnoj Mitrovici ukoliko opštine članice kasnije ne odluče drugačije.

Ramadani dodaje da se Nacrt sastoji od 45 članova i sedam poglavlja i da daje samoupravni okvir za srpsku zajednicu u okviru postojećeg nivoa lokalne samouprave i ne stiče dodatna izvršna ovlašćenja.

"Ima 45 članova i sedam poglavlja. On obezbeđuje samoupravni okvir za srpsku zajednicu, u okviru postojećeg opštinskog nivoa lokalne samouprave i neće dobiti dodatna izvršna ovlašćenja u odnosu na opštine članice", kaže Ramadani.

Što se tiče pravnog aspekta, Ramadani naglašava da Zajednica ima pravni subjektivitet i sposobnost da ispuni svoje ciljeve, uključujući pravo na posedovanje pokretne i nepokretne imovine, da zaključuje ugovore, da tuži i da bude tužena. Takođe, članovi Udruženja ne mogu preneti svoju nepokretnu imovinu u imovinu Udruženja.

Što se tiče drugih nesrpskih zajednica, one treba da budu zastupljene u svim organima Zajednice, odražavajući etničku raznolikost opština članica.

Ramadani je objasnio da će donacije i oprema iz Srbije biti oslobođeni svih poreza i dažbina. "Zajednica će imati pravo da sarađuje sa državnim organima u Srbiji za tehničku i finansijsku pomoć, uključujući i opremu u sprovođenju opštinskih ovlašćenja. Donacije i oprema iz Srbije biće oslobođeni svih poreza i dažbina", poručio je Ramadani.

Prema Nacrtu za koji Ramadani kaže da je iz EU, Zajednica može da "usvoji propise, odluke, izjave i uputstva".

"Takođe, Zajednica će upravljati obrazovnim i zdravstvenim ustanovama koje Srbija direktno finansira. Kosovsko-srpska obrazovna mreža i Kosovsko-srpska zdravstvena mreža biće osnovane kao privatni pružaoci obrazovanja i zdravstva pod odgovornošću Zajednice, naglašavajući Srbiju kao finansijskog davaoca doprinosa", rekao je Ramadani.

image