Srbija i Balkan

Borelj sutra sa ministrima spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana

Tema sastanka biće bezbednosni izazovi, saradnja u spoljnoj i bezbednosnoj politici, kao i priprema za predstojeće sastanke na visokom nivou
Borelj sutra sa ministrima spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana© TANJUG/AP Photo/Jean-Francois Badias

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predsedavaće u ponedeljak sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Tema sastanka šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana biće bezbednosni izazovi, saradnja u spoljnoj i bezbednosnoj politici, kao i priprema za predstojeće sastanke na visokom nivou, objavila je evropska služba za spoljne poslove.

Borelj će na odvojenom sastanku razgovarati sa ministrima zemalja Zapadnog Balkana o nedavno usvojenom izveštaju o proširenju Evropske komisije. 

"Razgovaraćemo o nedavnom izveštaju komisije za proširenje, insistiraćemo na potrebi za usaglašavanjem politike jer neke zemlje nisu to uradile i biće pun program danas", rekao je Borelj.

Naveo je i da će tema današnjeg ministarskog sastanka biti Ukrajina, kao i Gaza.

"Nećemo razgovarati samo o situaciji u Gazi, već i o posleratnim rešenjima, šta će posle biti, kako da se odnosimo prema Gazi i palestinskom pitanju. To je pravi politički problem koji morao da rešimo. To ne može da bude izolovano rešenje", rekao je Borelj.

Na društvenoj mreži Iks navodi se da je odgovor EU na trenutne geopolitičke izazove solidarnost i bliska saradnja.

"Sve kako bi se izgradila otpornost i promovisao mir, sigurnost i demokratija u Evropi", navedeno je u objavi i naglašeno da Evropska unija računa na buduće članice kao na pouzdane partnere.

Na skupu će učestvovati ministri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, uključujući i ministra privremenih institucija u Prištini.

image