Momirović: Kurti podriva "Otvoreni Balkan", uništava pokušaje ekonomskog povezivanja

Ministar Momirović kaže da zabrana srpske robe na Kosmetu šteti ekonomiji čitavog regiona

Inicijativa "Otvoreni Balkan" postala je veliki iskorak za srpski i albanski narod, izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Tomislav Momirović, ističući da premijer "Kosova" Aljbin Kurti uništava svaki pokušaj ekonomskog povezivanja u regionu, odbijajući da učestvuje u regionalnim inicijativama i uvodeći zabrane za srpsku robu.

Momirović u intervjuu za "Politiku" ocenjuje da Kurtijevo delovanje otežava etabliranje inicijative "Otvoreni Balkan" i Berlinskog procesa.

Podseća da se Srbija više od pet meseci suočava sa zabranom srpske robe na "Kosovu", a da blokade traju oko dve godine.

To, kako on ukazuje, ne samo da šteti Srbima i Srbiji, već i Albancima na "Kosovu" i čitavoj ekonomiji u regionu, pa se takve zabrane i remećenje trgovinskih tokova moraju zaustaviti.

"Više od pet meseci imamo zabranu trgovine na KiM, ali se praktično već dve godine suočavamo sa blokadama. Ekonomija mora da bude temelj povezivanja, a ovaj destruktivni čovek u Prištini uništava sve ispred sebe, uništava odnose Srba i Albanaca i ova praksa zabrane trgovine na etničkom principu mora da se zaustavi. Ne znam kako Evropljani imaju toleranciju za to, ekonomija ne sme da bude deo političkog procesa", ukazuje Momirović.

Govoreći o trgovinskoj saradnji između Srbije i zemalja regiona, Momirović naglašava da je najveći partner Srbije BIH, ali da potencijali razmene između dve zemlje još uvek nisu u potpunosti iskorišćeni te da ima još prostora za napredovanje.

"Naš najveći partner je BiH. Iako je razmena oko 3,2 milijarde evra, potencijal nije do kraja iskorišćen. Naše ekonomije su kompatibilne, duboko integrisane i povezane i veoma je važno da u perspektivi i BiH postane deo Otvorenog Balkana. Nije reč o politici, već o ekonomiji, novim kompanijama, većim platama, boljoj perspektivi za mlade, slobodnoj trgovini, otvorenim granicama. Važno je da napravimo bolju perspektivu za mlade", ističe Momirović.

On se osvrnuo i na saradnju Srbije i EU, navodeći da je Srbija posvećena sinhronizaciji sa evropskim standardima i da je 60 trgovinske razmene sa zemljama EU.

"Usvajamo evropske standarde, i radimo na sinhronizaciji našeg ekonomskog i političkog sistema sa sistemom EU, ali ne odustajemo od naše političke vizije, od politike samostalnog vođenja države, ekonomske suverenosti i na tome ćemo insistirati", ukazuje Momirović, tvrdeći da je Srbija duplirala standard u prethodnih deset godina.