Srbija i Balkan

Da li je ipak procurio statut ZSO? Portparol EU nije demantovao prištinskog obaveštajca

Nikada ne prenosimo zvanične dokumente o kojima se razgovara i očekujemo isto od partnera, rekao je Peter Stano
Da li je ipak procurio statut ZSO? Portparol EU nije demantovao prištinskog obaveštajca© РТ Балкан

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da ne zna ko je Burim Ramadani i da ne vidi razlog da komentariše "bilo šta što on tvrdi ili objavljuje". A Burim Ramadani, bivši šef kosovske obaveštajne agencije, objavio je dokument za koji tvrdi da je Nacrt Zajednice srpskih opština (ZSO), koji je pripremila Evropska unija.

Upitan o autentičnosti tog dokumenta, Stano je, kako prenosi portal "Euraktiv", istakao da nacrt EU o ZSO nije javno objavljen, pošto su diplomatski pregovori u toku. Ni u nastavku svoje izjave nije dogovorio na pitanje da li se zaista radi o nacrtu koji je ponudila Evropska unija.

"Nikada ne prenosimo zvanične dokumente o kojima se razgovara i očekujemo isto od partnera, jer je normalna praksa u međunarodnom posredovanju da se proces vodi u poverljivosti", naveo je Stano.

Kazao je i da je politika Evropske komisije da ne komentariše navodno procurele informacije.

Bivši obaveštajac Ramadani objavio je dokument, za koji tvrdi da je nacrt statuta ZSO, evropski predlog i da se razlikuje od onih koje su predložili albanski premijer Edi Rama i nemačka organizacija FES.

Objavljeni nacrt se sastoji od 45 članova i sedam poglavlja i daje samoupravni okvir za srpsku zajednicu u okviru postojećeg nivoa lokalne samouprave i ona ne stiče dodatna izvršna ovlašćenja, kako je naveo Ramadani.

Zajednica će imati pravo da sarađuje sa državnim organima u Srbiji kada je u pitanju "tehnička i finansijska pomoć, uključujući i opremu, kao i u sprovođenju opštinskih ovlašćenja".

Dodaje se i da će Zajednica upravljati obrazovnim i zdravstvenim ustanovama koje Srbija direktno finansira.

"Kosovsko-srpska obrazovna mreža i Kosovsko-srpska zdravstvena mreža biće osnovane kao privatni pružaoci obrazovanja i zdravstva pod odgovornošću Zajednice, naglašavajući Srbiju kao finansijskog davaoca doprinosa", naveo je Ramadani.

Izvode iz dokumenta, objavila je i albanska "Gazeta si", takođe navodeći da se radi o evropskom predlogu statuta ZSO. Oni su objavili prvu stranicu dokumenta na svom portalu, koja je identična sa početnom stranicom celog dokumenta do kojeg je došao Ramadani.

"Gazeta si" je objavila da se u navodnom evropskom dokumentu o statutu ZSO pominje "Vlada Republike Kosovo" što je, kako su istakli, defakto priznanje i to "crno na belo" od Evropske unije. 

image