Sarajevo najavljuje kontru: Pismo poslanika Republike Srpske Senatu i Kongresu razbesnelo Bošnjake

Najveći problem BiH je u činjenici što predstavnici bošnjačkog naroda misle da je samo istina ono što oni govore i rade, ukazao je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković

Nakon što su poslanici i delegati iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili pismo američkom Senatu i Kongresu, kao i poslanicima u Evropskom parlamentu, reagovali su bošnjački predstavnici navodeći da je pismo puno laži te da će odgovoriti na to pismo, javlja RTRS.

U pismu koje su delegati iz RS poslali naveli su da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju nameru da BiH vladaju bez Srba i Hrvata.

Denis Zvizdić, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da će odgovoriti na pismo, istovremeno navodeći da se "u pismu pozivaju na izmišljeni i samo njima poznati islamski radikalizam".

Na drugoj strani, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da je očigledno da svi u BiH ne baštine istu BiH. Prema njenim rečima, sva je prilika da "politički predstavnici bošnjačkog naroda nikada nisu prihvatili do kraja dejtonsku BiH, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda".

"Bosna i Hercegovina nije samo bošnjačka, koliko god oni mislili da jeste i koliko god se borili za dominaciju nad ostala dva naroda , tako da san koji sanjaju još od Alije Izetbegovića koji je žrtvovao mir da bi ostvario svoju ideju o unitarnoj BiH, neće im poći za rukom", ukazala je Vulićeva, dodajući:

"Očigledno je da su toga sve svesniji, pa ih je veoma pogodila istina i činjenice navedene u pismu upućenom evropskim parlamentarcima i Kongresu i Senatu SAD. Dosta ste vi lagali, izmišljali i glumili žrtve gde god se pojavite, istina je jedna - potkovana argumentima."

Složila bi se, kako je rekla, sa Denisom Zvizdićem u jednom - "U laži su kratke noge".

"Mogu oni da izjavljuju šta žele, ali bi bilo sjajno i veoma efikasno da na osnovu argumenata, činjenica i dokaza izađemo pred sve sile kojima su lažnom, ostrašćenom i srbomrzačkom retorikom od srpskog naroda napravil ono što nije", poručila je Vulićeva, komentarišući reagovanja Denisa Zvizdića i ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića na pismo koje su srpski parlamentarci uputili Evropskom parlamentu i američkom Kongresu i Senatu.

Ona je naglasila da se Srbi sve vreme zalažu za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a politički predstavnici bošnjačkog naroda lobiraju za političku likvidaciju predsednika Republike Srpske, uništenje svih institucija Srpske i njeno brisanje sa mape.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocenio je da pismo ima težinu, pa ga zato ovako ostrašćeno komentarišu političari iz Sarajeva.

"Najveći problem BiH je upravo u činjenici da predstavnici bošnjačkog naroda misle da je istina jedino ono što oni govore i rade, ali stanje na terenu nije tako", istakao je Višković.

Ističe da pismo predstavlja pokušaj da istina dođe do svih ljudi koji na neki način donose odluke, ukazujući da nisu svi Amerikanci kao ambasador SAD u BiH Majkl Marfi.

Kaže da zato Republika Srpska upućuje i svoj izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako bi svi bili upoznati sa činjenicama.

"Moram reći, bez obzira da li se neko usaglasio ili ne, da je taj izveštaj napravio u zadnje vreme dosta efekta u smislu da mnogi imaju priliku da se upoznaju sa činjenicama. Zato je poslato i ovo pismo i ići će na druge adrese", naveo je premijer Srpske.