Đukić Dejanović: Ogromna je greška menjati naziv škole kod Bujanovca

Ministarka je istakla da je srpska pesnikinja propagirala poruke mira i bolje budućnosti, preko potrebne u trenutku u kojem se nalaze i naša zemlja i ceo svet

Reagujući na inicijativu Nacionalnog saveta Albanaca da se promeni naziv osnovne škole u Biljači kod Bujanovca, to jest da se više ne zove po srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović već po albanskom književniku Ismailu Kadareu, ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da je to ogromna greška.

"Smatram da je inicijativa škole da se više ne zove 'Desanka Maksimović' više nego pogrešna zbog vrednosti koju ona ima u svojim porukama. Njene poruke, da je samo napisala 'Krvavu bajku', jesu poruke mira i bolje budućnosti. Smatram da je ogromna greška tražiti da se bilo koja škola ne zove njenim imenom", istakla je ministarka Đukić Dejanović.

Dodala je da u trenutku u kome se nalazi naša država i imajući u vidu situaciju u svetu, "poruke mira i brige o mladima su poruke koje očekujemo da izviru iz svih dobronamernih pojedinaca i institucija".

Kako je istakla, ideja da se sada ime Desanke Maksimović skine s liste naziva škole u bilo kojoj sredini je ideja da se negira njen značaj u pisanju "Krvave bajke", u kojoj ona piše o mučeničkoj smrti četiri đaka u jednom danu.

Kako su prethodno prenele "Večernje novosti", školski odbor je prihvatio inicijativu za promenom naziva, a o tome u sredu treba da odlučuju odbornici Skupštine opštine Bujanovac.