Srbija i Balkan

Sever KiM uoči 21. novembra: Nervoza, napetost, iščekivanje

U gradovima i na putevima severa i dalje nema policajaca, specijalci u oklopnim vozilima špartaju magistralom, raspisivanje izbora na severu samo potpiruje vatru
Sever KiM uoči 21. novembra: Nervoza, napetost, iščekivanje© Зоран Шапоњић

Iščekivanje!

U jednoj reči, Srbi na severu Kosova i Metohije opisuju atmosferu u severnom delu Kosovske Mitrovice, Zvečanu, Zubinom Potoku, Leposaviću, par dana uoči 21. novembra kada bi, kako najavljuju vlasti u Prištini, trebalo da počne primena nove uredbe, odnosno kažnjavanje Srba koji voze automobile sa srpskim tablicama.

"Ko zna po koji put po redu, od 1999. godine do sada, neizvesnost, napetost, nervoza, strepnja, upitanost šta će biti. Ni sada niko ne zna. Iako se ovakve situacije stalno ponavljaju, teško je naviknuti se", kaže jedan od Srba iz sevrnog dela Kosovske Mitrovice.

Ovde ljudi retko pristaju da govore za medije pod svojim imenom i prezimenom jer se boje ko će pročitati njihove izjave, otkriti ime i kakve će reakcije na sve to biti.

Odluka Vjose Osmani da za 18. decembar raspiše izbore u četiri opštine severa KiM donela je novu nervozu, novi strah od mogućih sukoba. "U Prištini dobro znaju da 95 ili 98 posto Srba neće izaći na glasanje pod ovim uslovima, i šta je onda cilj raspisivanja izbora nego unošenje nove nervoze i neizvesnosti", reakcije je jednog Srbina iz Mitrovice.

Ono što već nedeljama drži ljude u neizvesnosti jesu stalne najave iz Prištine da, ni pod kakvim uslovima, 21. novembra neće odustati od kažnjavanja Srba koje policija "Kosova" zatekne na putevima u vozilima sa oznakama  "KM", "PR" ili "KL" na tablicama.

Policijske stanice na severu KiM prazne, prestalo izricanje opomena 

Od 1. novembra kada je počela primena prve faze te uredbe, odnosno izricanje opomena, opomenuto je tek nekoliko stotina ljudi, a onda je i taj proces, sa povlačenjem Srba iz "kosovskih institucija", stao. Situacija na putevima na severu, posebno onim glavnim, od severnog dela Kosovske Mitrovice prema Jarinju, od Zubinog Potoka prema Brnjaku danima je već nepromenjena.

Na putevima povremeno se pojave džipovi sa policajcima, ali oni su uglavnom parkirani na proširenjima, raskrsnicama, a policajci ne izlaze napolje i ne kontrolišu saobraćaj.

Sem toga, glavnim magistralnim putevima proteklih dana povremeno su prolazile kolone od pet, šest oklopnih džipova kosovske specijalne policije, ali se nisu duže zadržavali na ovom području, sem u bazama na Jarinju i Brnjaku.

Policijskih patrola nema ni u gradovima na severu, tek povremeno ulicama prođe po neko patrolno vozilo.

Policijske stanice KPS uglavnom su prazne. Ono što je vidljivo jeste da je proteklih nekoliko dana povećan broj patrola Euleksa i na magistralnim putevima i u gradovima severa, ali su i Euleks policajci uglavnom u vozilima.

Srbi strahuju od novog upada specijalaca na sever

Centar severnog dela Kosovske Mitrovice tek povremeno pešice obiđe po neka patrola KFOR-a od sedam – osam vojnika.

"Ako u gradovima i na putevima nema obične policije, glavno pitanje je ko će kažnjavati ljude zbog tablica, možda će dovesti specijalce da to rade", kaže jedan od Srba u Mitrovici. I na Jarinju i u Brnjaku, gde se nalaze baze kosovske specijalne policije, stanje je nepromenjeno.

U bazama uvek ima oklopnih vozila, a pored puta, ispred baza obično je još par oklopnih vozila i par specijalaca sa dugim cevima koji prate odvijanje saobraćaja. Dodatnu nervozu proteklih dana na severu su izazvale i najave iz Prištine da tzv. Kosovske bezbednosne snage mogu delovati i na severu.

Inače, još početkom meseca, iz Srpske liste odgovoreno je da će prva kazna koja bude izrečena vozačima na severu Kosova "biti razlog za oštar odgovor planu Kurtija da se Srbi obesprave, da im se otima imovina i onemogući pravo na slobodu kretanja".

Poslednjih dana u gradovima na severu pojavili su se grafiti potpisani od strane "Brigade Sever" u kojima se poručuje da je od 21. novembra "otpor obaveza svakoga".

image