Rusi i Ukrajinci u Srbiji: U škole upisano 600 novih đaka, cene stanova skaču

Od početka rata u Ukrajini u Srbiju je izbeglo oko 100.000 Rusa i 18.000 Ukrajinaca

Za manje od devet meseci od početka rusko-ukrajinskog sukoba u Srbiju je izbeglo oko 18.000 Ukrajinaca a boravak prijavilo više od 100.000 Rusa. U škole je upisano 600 đaka, cene zakupa stanova su drastično porasle, prenosi Radio-televizija Srbije.

O Srbiji kao popularnoj destinaciji za Ruse i Ukrajince pisao je i "Blumberg", citirajući predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je današnji Beograd sličan Kazablanci iz Drugog svetskog rata.

Srbija inače dozvoljava Rusima da uđu u zemlju bez viza prvih 30 dana, dok srpska nacionalna avio-kompanija održava linije za Moskvu i tri druga ruska grada.

Rusi mahom naseljavaju centralne beogradske opštine, uglavnom su to mlađi ljudi, do 35 godina, koji rade u IT sektoru. Njihova brojnost nije uticala samo na demografsku sliku pre svega srpske prestonice već i na tržište rada, ali i nekretnina.

Samo jedna beogradska agencija za nekretnine do sada je izdala više od 3.000 stanova Rusima, ređe Ukrajincima. Cena zakupa se u proteklih šest meseci udvostručila jer se Rusima dobro opremljeni stanovi, najčešće u centru Beograda, mogu izdati po znatno višim cenama nego lokalnom stanovništvu. Takođe, što ih više dolazi, to cene više rastu.

"Ovde imamo mnogo mogućnosti, koje čak ni u Moskvi nismo imali. Ima dosta oblasti koje možemo da popunimo i što se tiče nekretnina i IT sektora i drugih struka koje smo doneli sa sobom. Mene zanima 3D modeliranje", rekao je 27-godišnji Ilja Sečanov za RTS.

Više od 600 učenika pohađa nastavu u srpskim školama

Mnogi Rusi i Ukrajinci u Srbiju su došli s porodicama. Ipak, iako deca državljana Ukrajine i Rusije ravnopravno pohađaju nastavu, imaju različit status u srpskom obrazovnom sistemu. Ukrajinci se tretiraju kao izbeglice, a Rusi kao strani državljani, navodi RTS.

Ove školske godine u klupama se našlo 66 učenika iz Ukrajine i više od 530 iz Ruske Federacije. Najviše ih je u osnovnim školama u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Valjevu.

"Svesno izazova sa kojim se zaposleni u sistemu obrazovanja suočavaju prilikom uključivanja izbeglica, migranata i stranih državljana u nastavu, Ministarstvo prosvete aktivno podržava škole u kojima se obrazuju ove društvene grupe i to kroz jačanje kapaciteta ustanova, ali i unapređivanjem kompetencija zaposlenih u sistemu za rad sa ovim učenicima", napominju u Ministarstvu prosvete.

Zakonom je uređeno da ustanova organizuje učenje srpskog kao stranog jezika za učenike koji ne poznaju jezik na kome se izvodi obrazovno-vaspitni rad.

Među školama koje su prilagodile svoj program rada novim učenicima je i Osnovna škola "Vuk Karadžić" na opštini Stari grad u Beogradu. Učitelj Miloš Puača ukazuje da za nove učenike imaju razumevanja, i da deci od predmeta teškoće zadaje uglavnom srpski jezik. Ima i učitelja koji znaju ruski, što novopridošlim učenicima pomaže da se uklope u novu sredinu.