Srbija i Balkan

Ukratko 13. novembar: Srbija postala vlasnik 100 odsto "Er Srbije"; Povratak Dejvida Kamerona

Crna Gora prvi put slavi Njegošev dan, a u Srbiji raste broj obolelih od velikog kašlja. Borelj najavio novi paket sankcija Rusiji, a na spisku dijamanti
Ukratko 13. novembar: Srbija postala vlasnik 100 odsto "Er Srbije"; Povratak Dejvida Kameronawww.globallookpress.com © Li Ran
  • Fracuska i nemačka ambasada u Prištini oglasile su se povodom vesti da je spomenik palim srpskim borcima u spomen parku na Srpskom pravoslavnom groblju u Prištini uklonjen, navodeći da je on "samo" pomeren i da su razočarane što je taj gest pogrešno protumačen.
  • U slučaju da je istina da ukrajinski predsednik nije imao veze sa Ukrajincima koji su, prema najnovijim informacijama, odgovorni za sabotažu Severnog toka, onda imamo alarmantno stanje. Kako je moguće da kijevski režim ne kontroliše ono što se radi u zemlji, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
  • Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je Mađarska danas glas naroda Evrope i jedina zemlja koja iznosi mišljenje u ime Mađara i zapadnih Evropljana, dok s druge strane Zapad mora da nauči da ne može živeti u lažima.
  • U Srbiji raste broj obolelih od velikog kašlja, "bolesti od 100 dana" ili magareći kašalj, kako je u narodu poznat, koji najviše pogađa decu uzrasta do dvanaest meseci, ali sve je više i školske dece od deset do četrnaest godina koja su obolela.
  • Crna Gora danas prvi put slavi Njegošev dan kao zvanični državni praznik, u znak sećanja na današnji datum 1813. godine, kada je na Njegušima rođen vladika, pesnik, filozof i državnik Petar Drugi Petrović Njegoš.
  • Palestinski pokret Hamas prestaće da postoji do 2024. godine, rekao je Ofir Falk, savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.
  • Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da je obim vojne pomoći Kijevu dostigao rekordan nivo kada je reč o sredstvima Evropske unije i dodao da se procenjuje da ona iznosi 27 milijardi evra.
  • Prvi avion sa evakuisanim rusima iz Pojasa Gaze je sleteo na moskovski aerodrom Domodedovo.
  • Dvanaesti paket sankcija EU protiv Rusije uključiće nova ograničenja protiv pojedinaca i ograničenja izvoza, uključujući i dijamante, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica.
image