Smajlović o ukidanju kanala "Relativizacija": Ovde i dalje sme da se misli, a sila ne trpi "vakuum"

Srbija je postala "mali džep otpora, dok se na velikoj sceni dohvataju velike sile", kaže autorka emisije "Relativizacija"

Nakon što je "Jutjub" - bez upozorenja i bilo kakvog objašnjenja - ukinuo kanal RT Balkan "Relativizacija", autorka istoimene emisije Ljiljana Smajlović ocenjuje da "sila ne trpi vakuum" i da svaku slobodnu zonu nastoji da usisa kao "sistemsku grešku".

"Osećam se privilegovanom što živim u Srbiji, jer su ovde još slobodni izvori i informacije koje se na drugim mestima dave. Ovde se i dalje sme čitati, pisati, misliti i govoriti ono što drugde ućutkuju i zabranjuju", kaže Smajlović za RT Balkan.

Ističe da je ovo mesto postalo "mali džep otpora, dok se na velikoj sceni dohvataju velike sile".

"Dabogda da nas ostave na miru, da se održimo. Jer sila ne trip vakuum. Svaku slobodnu zonu nastoji da usisa kao sistemsku grešku. Ma kako mala i neugledna bila", poručila je Smajlović.

Njena emisija će nastaviti da postoji na društvenoj mreži Iks (Tviter), poput mnogih drugih "džepova otpora".

Jedan od najsvežijih primera je bivši voditelj "Foks njuza" Taker Karlson, čije je prvo oglašavanje na Tviteru posle otkaza, 27. aprila, u prva dva dana imalo 70 miliona pregleda.

Pored kanala "Relativizacija", "Jutjub " je ukinuo i potkast "Lokomotiva" Marka Nikolića i Tiosava Purića. Ta dva naloga pridružila su se "Jutjubovoj" listi nepoželjnih na kojoj su od letos i "Mojih pet minuta" Nikole Vrzića, kao i "Saveti za vozače". 

Glavni kanal "RT Balkan" ugašen je svega tri nedelje posle osnivanja.