RT Balkan, kadije, Kafka i društvene mreže: Kako izaći iz internet "zatvora"?

Kanali našeg medija cenzurišu se bez ikakvog objašnjenja i obrazloženja

Svet više nema pravo na istinu – najviše što možete da dobijete je prilagođena, filtrirana, cenzurisana verzija "istine" koju su odobrili "borci" za slobodu javne reči poput potpredsednice Evropske komisije Vere Jurove, najvećeg evropskog cenzora Tijerija Bretona ili bivšeg portparola Madlen Olbrajt Džejmsa Rubina koji bi da nas spasi od "ruskog zagađenja".

Društvene mreže, kojima se danas veruje više nego mejnstrim medijima, Zapad uređuje despotski, a sloboda pristupa informacijama koja je bila zvezda vodilja prilikom osnivanja ovih platformi – zaboravljena je onog trenutka kada je počela Specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Ponavlja se ono čuveno "kadija te tuži, kadija ti sudi": iako društvenim mrežama upravljaju privatne kompanije, one se moraju prilagoditi narativima koje plasira politički Zapad – koji njima upravlja. A to su, jasno je, antiruski narativi.

Ako ste čitalac – ostaje vam da čitate vesti koje je neko, zloupotrebljavajući svoju moć – u fabrikama "istine" u NATO-u i EU pošteno isfiltrirao pre nego što su stigle do vas. A ako ste poput RT Balkan kome se na društvenim mrežama gotovo svakodnevno gase kanali komunikacije, svedeni ste na nesrećnog Jozefa K. iz Kafkinog "Procesa".

Neko vam sudi – ne znate tačno ko. Prinuđeni ste da se branite, ali ne znate ni od koga, ni za šta ste tačno krivi.

RT Balkan ponovo je ostao bez dva svoja Jutjub kanala – osim glavnog naloga naše kuće koji je nestao nakon samo tri nedelje postojanja, blokirani su kanali "Mojih pet minuta" Nikole Vrzića, "Vesti od dva minuta" Marka Dolaša, a sinoć i "Relativizacija" Ljiljane Smajlović i "Lokomotiva" Marka Nikolića i Tiosava Purića.

Kome se žaliti? Teško da će kadija koji tuži pošteno presuditi, ali stvar je još i gora od toga, s obzirom na to da naša redakcija već gotovo godinu dana pokušava da od "Jutjuba" dobije objašnjenje zašto su nam nalozi blokirani. Odgovora i dalje nema. 

"Čet podrška" ove platforme sve to vreme "proverava sa svojim internet timom" u čemu je problem - ali nikako da proveri. Povrh toga, upozorenja na kršenja pravila, kojih bi pre gašenja naloga trebalo da bude najmanje tri, naša redakcija nije dobila nijednom – kako priznaju u "čet podršci", morala je da ih dobije. Očigledno, dakle, da je "Jutjub" spreman da prekrši i sopstvene propise, ne bi li sakrio drugu stranu priče.

Ugašeni smo bez, makar, i lažnog objašnjenja – a kako se ispostavlja, i bez prava na žalbu.

"Fejsbuk" nije demokratičniji, ali je makar u svojoj cenzuri otvoreniji – odavno su naši profili na ovoj društvenoj mreži označeni kao mediji "pod kontrolom ruske države". Ukoliko se ovoj društvenoj mreži obratite tražeći informaciju zbog čega ste blokirani – pošalju spisak više razloga zbog kojih nalog može biti ugašen – pa se pronađite sami. Dobijete, dakle, kakvu-takvu mogućnost da ispravite eventualni propust, dok na "Jutjubu" ne dobijete ništa.

Posle uvođenja 11. paketa EU sankcija kojima je obuhvaćen i RT Balkan, Fejsbuk je administratorima naše stranice poslao obaveštenje u kojima piše na kojim sve teritorijama naš sadržaj neće biti vidljiv.

"To je zato što smo primili pravni zahtev da ograničimo pristup vašem sadržaju jer je u suprotnosti sa lokalnim zakonima", navedeno je.

"Jutjub" nas u kontinuitetu gasi, ne pokušavajući ni da slaže da smo se o neki zakon ogrešili.

Bez obzira na to što se čini da ključ internet "zatvora" u koji je zapao RT Balkan drže ove kompanije, pa i bez obzira na činjenicu da su one, cenzurišući nas, zloupotrebile moć i  prekršile odgovornost prema svojim korisnicima – činjenica je i da je nalog za naše "hapšenje" u virtuelnom prostoru stigao sa mnogo viših nivoa.

"Ruska država je ušla u rat ideja da zagadi naš informacioni prostor poluistinom i lažima kako bi stvorila lažnu sliku da demokratija nije ništa bolja od autokratije", nedavno je poručila EU komesarka Vera Jurova, pritiskajući opet kompanije poput "Gugla", "Mete", "Majkrosofta"… da učine više u borbi protiv "ruskog oružja masovne manipulacije". O "ruskom zagađenju" je pričao i Džejms Rubin.

Da cenzorsko-industrijski kompleks funkcioniše i kroz suptilnije metode koje uključuju filtriranje vidljivosti, etiketiranje i manipulaciju rezultatima pretraživača, upozorava se u tekstu Vestminsterske deklaracije koju je nedavno potpisao veliki broj novinara, umetnika, pisaca, aktivista i akademika.

"Uklanjanjem sadržaja sa platformi ili njegovim obeležavanjem, cenzori društvenih medija već su ućutkali neka mišljenja o pitanjima od nacionalnog i geopolitičkog značaja. Oni su to učinili uz punu podršku 'stručnjaka za dezinformacije i proveravanje činjenica' u mejnstrim medijima, koji su odustali od novinarskih vrednosti poput debate i postavljanja pitanja", navodi se u dokumentu. 

Loše je za slobodu medija, a biće još gore, jer najavljuje se takozvani "Paket odbrane demokratije" koji bi Evropu zaštitio od "neprijateljskih dezinformacija", odnosno od svih onih vesti koje se evropskim birokratama jednostavno ne dopadaju. Iz internet "zatvora", izgleda, nema izlaska.

Pravo na informisanje je, kako vidimo, za zapadne demokrate izuzetno fleksibilno – ukidaju ga kako im se prohte. Medijski mrak je sve gušći, istinu je sve teže uočiti, ali RT Balkan, uprkos svim pritiscima s kojima se suočava neće se poput Jozefa K. pomiriti s nepravdom, kakvi god da se, tajni ili javni "procesi" vode protiv nas.

"Zapad ne posustaje u obračunu sa drugačijim glasovima. Ali ne posustajemo ni mi", još je po osnivanju RT Balkan ljudima koji tragaju za istinom obećala glavna urednica Jelena Milinčić.