Srbija i Balkan

Dodik poručio američkom ambasadoru: I ti ćeš otići

Varnice između predsednika Republike Srpske i ambasade SAD sevnule su nakon kritike Dodikovog govora prilikom polaganja zakletve
Dodik poručio američkom ambasadoru: I ti ćeš otićiwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica/Xinhua

Američki ambasador je naš gost, i jednog dana će i on otići kao mnogi pre njega, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na Tviteru.

Dodik je tako odgovorio na kritike ambasade SAD koja je posle njegovog govora prilikom polaganja zakletve navela da je "secesionistička retorika opasna, neodgovorna i antidejtonska".

Predsednik Republike Srpske je, naime, prilikom preuzimanja dužnosti u Banjaluci zapretio da će, ukoliko neko dirne imovinu tog entiteta, predložiti da se Republika Srpska odvoji od Bosne i Hercegovine.

Američka ambasada tada je poručila da je ta zemlja uvek podržavala i da će nastaviti da podržava teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

A, kako je iz ovog diplomatskog predstavništva rečeno za televiziju N1, "upravo zbog izjava poput ove Milorad Dodik je sankcionisan od SAD."

"Uz sve uvažavanje SAD kao velike sile i njene uloge u svetu, potpuno je neprimereno da nam jedan ambasador, Majkl Marfi, određuje kako treba da se ponašamo i šta smemo da kažemo", napisao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na Tviteru.

image