Srbija i Balkan

Novi pokušaj da se formira vlada u Crnoj Gori

Predstavnici parlamentarne većine podneli su Skupštini Crne Gore predlog postupka za utvrđivanje da li je predsednik Milo Đukanović prekršio ustav
Novi pokušaj da se formira vlada u Crnoj Goriwww.globallookpress.com © © Carsten Reisinger

Lideri stranaka većine u crnogorskom parlamentu razgovaraće danas o mogućnostima za formiranje nove vlade, kao i o inicijativi kojom bi se pokrenuo postupak sa ciljem da se utvrdi da li je predsednik države Milo Đukanović prekršio ustav. 

Poslanici većine juče su podneli novi predlog Skupštini Crne Gore za pokretanje tog postupka, nakon što im je vraćena na doradu prethodna slična inicijativa iz parlamenta .

U novom predlogu navedeno je da Đukanović, nakon izglasavanja nepoverenja crnogorskoj vladi 19. avgusta, nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove Vlade. "To je njegova obaveza, striktno propisana ustavom, i time je povredio ustav", piše u predlogu.

Novi, ispravljeni predlog većine (Demokratski front, Demokrate-Demos, GP URA-CIVIS, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena i Prava Crna Gora) odnosi se samo na pokretanje postupka za povredu ustava jer je prethodni predlog sadržao i postupak za razrešenje predsednika. Predsednica Skupštine Danijela Đurović ranije je, vraćajući inicijativu na doradu, ukazala da ta dva postupka moraju biti odvojena.

Da li je predsednik povredio ustav procenjuje Ustavni sud, koji trenutno nema kvorum za rad, jer je od sedam sudija četvoro otišlo u penziju.

Dodaje se da je predsednik povredio ustav i time što na razgovore o mandataru nije pozvao predstavnike svih parlamentarnih partija, podsećajući da poziv nisu dobili Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija i CIVIS.

image