Srbija i Balkan

Luftiju o "brisanju" Desankinog imena: Nemam dilemu da će odluka biti usvojena jednoglasno

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da je promena imena škole neprihvatljiva
Luftiju o "brisanju" Desankinog imena: Nemam dilemu da će odluka biti usvojena jednoglasno© Pixabay

Odbor Osnovne škole "Desanka Maksimović" u selu Biljača u opštini Bujanovac, prihvatio je inicijativu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Nevzada Luftiju da promeni ime jer je, kako je rekao, velika uvreda da se ova obrazovna institucija zove po srpskoj pesnikinji, budući da se radi o drugom po veličini selu naseljenom Albancima u opštini.

Luftiju je u izjavi za "Večernje novosti" rekao da nema dilemu da će odbornici pokazati jedinstvo kada je u pitanju izglasavanje inicijative da škola u Biljači umesto imena Desanke Maksimović ponese ime Ismaila Kadare.

"Nemam dilemu da će ta odluka biti usvojena jednoglasno. Biljača je drugo po veličini albansko selo u bujanovačkoj opštini, tamo u školi više nema Srba. Mi smo uradili ono što je do nas i ispoštovaćemo proceduru i poslati kompletnu dokumentaciju Ministarstvu", rekao je Luftiju.

Na pitanje "Novosti", šta će se desiti ukoliko Ministarstvo prosvete odbije njihov zahtev, da li će onda odustati samo je rekao: "Videćemo".

U Ministarstvu prosvete juče su potvrdili da takav zahtev nije stigao, a ministarka Slavica Đukić Dejanović rekla je da je promena imena škole neprihvatljiva.

image