Srbija i Balkan

U slučaju "Ribnikar" provejava terorizam: Advokat Dobričanin sumnja i u politički motiv

Zora Dobričanin kaže da je u pitanju stravičan zločin koji može da se podvede pod krivično delo terorizam, "jer je izazvan strah velikih razmera"
U slučaju "Ribnikar" provejava terorizam: Advokat Dobričanin sumnja i u politički motiv© Tanjug/Printscreen

Advokat Zora Dobričanin izjavila je danas da kod mnogih "provejava sumnja" da se u slučaju masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", kada je 3. maja đak te škole K.K. (13) ubio devet učenika i radnika obezbeđenja, radi o krivičnom delu terorizma, jer je izazvan strah velikih razmera.

"Ovde se desio stravičan zločin u školskim klupama, i za taj stravičan zločin kod mnogih provejava sumnja, kod mene od prvog dana, da se radi o krivičnom delu terorizma, jer je izazvan strah velikih razmera. Imamo mnogo žrtava i smrtnih posledica. Mnogi se sa mnom ne slažu jer kažu da ne postoji politički motiv, a ja kažem 'kako znate da ne postoji kad nije sve istraženo do kraja'", rekla je ona za Tanjug i dodala da se učestvujući u postupku, nije razuverila u to.

Dobričanin kaže da pored optužnice protiv oca dečaka ubice, koji odgovara za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, optužnicom su obuhvaćeni i majka dečaka, koja odgovara za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja, kao i dva radnika streljane, u kojoj je dečak učio da puca, kojima se stavlja na teret lažno svedočenje.

Iako  ubica ne može da bude krivično odgovaran zbog toga što u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao 14 godina, Dobričanin napominje da to ne znači da organi gonjenja treba da stanu i da ne ispitaju da li je postojao neki podstrek sa strane.

"Vidimo da se ovaj stravičan zločin oslikava ne samo kod nas, već i u inostranstvu. Pre neki dan je dete u Nemačkoj izvršilo sličan zločin. Terorizam je podmukao i on ne bira, on bira tamo gde će najviše da boli, jer cilj terorizma je da izazove strah velikih razmera, a gde ćete veći strah od ovog", izjavila je ona.

image