U slučaju "Ribnikar" provejava terorizam: Advokat Dobričanin sumnja i u politički motiv

Zora Dobričanin kaže da je u pitanju stravičan zločin koji može da se podvede pod krivično delo terorizam, "jer je izazvan strah velikih razmera"

Advokat Zora Dobričanin izjavila je danas da kod mnogih "provejava sumnja" da se u slučaju masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", kada je 3. maja đak te škole K.K. (13) ubio devet učenika i radnika obezbeđenja, radi o krivičnom delu terorizma, jer je izazvan strah velikih razmera.

"Ovde se desio stravičan zločin u školskim klupama, i za taj stravičan zločin kod mnogih provejava sumnja, kod mene od prvog dana, da se radi o krivičnom delu terorizma, jer je izazvan strah velikih razmera. Imamo mnogo žrtava i smrtnih posledica. Mnogi se sa mnom ne slažu jer kažu da ne postoji politički motiv, a ja kažem 'kako znate da ne postoji kad nije sve istraženo do kraja'", rekla je ona za Tanjug i dodala da se učestvujući u postupku, nije razuverila u to.

Dobričanin kaže da pored optužnice protiv oca dečaka ubice, koji odgovara za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, optužnicom su obuhvaćeni i majka dečaka, koja odgovara za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja, kao i dva radnika streljane, u kojoj je dečak učio da puca, kojima se stavlja na teret lažno svedočenje.

Iako  ubica ne može da bude krivično odgovaran zbog toga što u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao 14 godina, Dobričanin napominje da to ne znači da organi gonjenja treba da stanu i da ne ispitaju da li je postojao neki podstrek sa strane.

"Vidimo da se ovaj stravičan zločin oslikava ne samo kod nas, već i u inostranstvu. Pre neki dan je dete u Nemačkoj izvršilo sličan zločin. Terorizam je podmukao i on ne bira, on bira tamo gde će najviše da boli, jer cilj terorizma je da izazove strah velikih razmera, a gde ćete veći strah od ovog", izjavila je ona.