Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije: Uspomena na patrijarha Pavla nikada neće izbledeti

Sećanje na patrijarha Pavla je živo među svim pravoslavnim hrišćanima, i ne samo među njima, nego i među mnogim ljudima koji su imali prilike da se sa njim susreću, da dođu u kontakt, da ga čuju, kaže patrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije: Uspomena na patrijarha Pavla nikada neće izbledeti© FOTO TANJUG/ MEDIA BIRO/ bg

Patrijarh Porfirije ocenio je, povodom 14 godina od smrti patrijarha Pavla, da uspomena na njega nikada neće izbledeti.

"Danas je tačno četrnaest godina otkako je Gospod prizvao u svoje naručje blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla. Sećanje na patrijarha Pavla je živo među svim pravoslavnim hrišćanima, i ne samo među njima, nego i među mnogim ljudima koji su imali prilike da se sa njim susreću, da dođu u kontakt, da ga čuju", navela je njegova svetost.

On je dodao da su reči patrijarha Pavla i dalje aktuelne.

"Njegove reči su i danas aktuelne po svojoj snazi, po svojoj istinitosti, aktuelne po istim onim izazovima i problemima sa kojima se suočava svaki pojedinac, ali i čitava zajednica i sav narod. Reči koje je blaženopočivši patrijarh Pavle izgovarao nisu bile domišljanja ljudska, nisu bila obična prazna ljudska filosofija ispunjena taštinom i gordošću, nego su njegove reči, bile skopčane sa njegovim životom, to jest, on nije jedno govorio, a drugo činio. Drugim rečima, ono što je osećao, ono u šta je verovao - to je govorio", poručio je on.

"Brojne su i vrline koje su krasile njegovu ličnost, ali ono što je na okupu držalo te vrline, ono što ga je činilo da podvig koji je započeo i završi i dovede do cilja, jeste upravo smirenje, jeste skromnost. Vječnaja pamjat!", dodao je patrijarh Porfirije.

image
banner new
banner