Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko o tekstu lista "Danas": Pokušaji da se opravda narušavanje suvereniteta Srbije

Ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko skrenuo je pažnju na činjenicu da se ni novinari, kao i intervjuisani analitičar Vuk Vuksanović, nisu ni potrudili da na odgovarajući način prouče temu od njihovog interesa
Bocan-Harčenko o tekstu lista "Danas": Pokušaji da se opravda narušavanje suvereniteta Srbije© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izdao je saopštenje povodom današnje lažne objave u listu "Danas" i poručio da ovakvi pokušaji da se opravda narušavanje suvereniteta Srbije ne samo da su nelogični, već i uvredljivi.

"Upoznali smo se sa tekstom 'Radija Slobodna Evropa' objavljenim u listu 'Danas', čiji je cilj tobožnje raskrinkavanje delovanja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu (RSHC). Bez ikakvih dokaza, autori materijala pokušavaju da ubede čitaoce: ova struktura, navodno, nije ništa drugo nego element 'simboličkog prisustva Rusije na Balkanu'", navodi ambasador.

On je primetio da je zanimljivo da se ni novinari, kao i intervjuisani analitičar Vuk Vuksanović, "nisu ni potrudili da na odgovarajući način prouče temu od njihovog interesa".

"Prvo, potpisivanje sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima RSHC nije zahtev Moskve, već obaveza predviđena međuvladinim sporazumom o stvaranju Centra od 25. aprila 2012. godine. Drugo, poenta uopšte nije u davanju 'diplomatskog statusa' zaposlenima u RSHC-u: njihov pravni status uglavnom je već utvrđen u pomenutom dokumentu. Novi sporazum bi pre svega dozvolio da se smanje 'tehnički' troškovi Centra, uključujući, na primer, troškove nabavke specijalne opreme ili održavanja prostorija. Na kraju, to bi povećalo efikasnost rada RSHC-a u oblasti humanitarnog reagovanja", naglasio je ambasador.

On je dodao da je spektar mandatnih aktivnosti Centra, koji iz očiglednih razloga ne primećuju dopisnici "RSE" i sličnih propagandnih resursa tzv. Kolektivnog zapada, veoma širok.

To, kako je objasnio, uključuje mere za prevenciju u slučaju elementarnih nepogoda i tehnogenih katastrofa, otklanjanje posledica vanrednih situacija i humanitarno deminiranje.

Bocan-Harčenko napomenuo je da se poslednjih godina sve veća pažnja poklanja obuci srpskih i stranih vatrogasaca i spasilaca, uključujući i u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za civilnu odbranu. Uz to se koriste jedinstveni ruski simulatori, koji pomažu stručnjacima da steknu veštine neophodne za zaštitu života i zdravlja ljudi.

"Umesto zaključka – još nešto. Komentar eksperta Vuka Vuksanovića da je Srbija okružena državama članicama NATO i EU, pa se stoga saradnja Moskve i Beograda može razvijati 'samo u onoj meri u kojoj Zapad to dozvoljava', iznenađuje. Kada se porazmisli, ovakvi pokušaji da se opravda narušavanje suvereniteta Srbije ne samo da su nelogični, već i uvredljivi u suštini. To se u Beogradu dobro razume. Saglasni smo sa rukovodstvom Srbije da samo istinski nezavisan spoljnopolitički kurs i izgradnja dijaloga sa inostranim partnerima na osnovu principa ravnopravnosti i međusobnog poštovanja mogu da obezbede realizaciju nacionalnih interesa i harmoničan razvoj države i društva", zaključio je Bocan-Harčenko.

image