Srbija i Balkan

Vučić i Mojsilović čestitali Dan Kopnene vojske

Kopnena vojska, kao najbrojniji i najopremljeniji vid Vojske Srbije, odličnom organizacijom, pažljivim odabirom ljudstva i zahtevnom obukom uspeva da uspešno odgovori svim izazovima koje sobom nose zadaci i misije koji su im postavljeni, kaže predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Aleksandar Vučić
Vučić i Mojsilović čestitali Dan Kopnene vojske© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

U Srbiji se danas obeležava Dan vida Kopnene vojske, u znak sećanja na 16. novembar 1914. godine i početak jedne od najznačajnijih bitaka u Prvom svetskom ratu – Kolubarske bitke.

Kolubarska bitka je ušla u istoriju ratovanja i dan-danas se izučava u vojnim školama širom sveta, jedna mala vojska za koju se već mislilo da je poražena uspela je da pobedi mnogo nadmoćnijeg neprijatelja. Kada je poraz bio na vidiku, proradio je srpski inat.

Vojska koja je oskudevala u svemu, od hrane i odeće do municije, se pregrupisala, prešla u napad i pobedila. Nasuprot srpskim junacima nastupala je nadmoćna austrougarska "Balkanska vojska", sa preko 400.000 vojnika i 400 topova.

Borbe kojima se i danas dive vojni stratezi širom sveta počele su na današnji dan i trajale gotovo mesec dana. 

Čestitke su danas uputili predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, kao i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović.

"Koračajući stopama junaka koji su s nepokolebljivom verom i nadom tog 16. novembra 1914. godine na Kolubari jurišali za slobodu svoje otadžbine, već punih 109 godina uspešno čuvate uspomenu živom, baštineći tradicije vida kopnene vojske", naveo je Vučić u čestitki.

On je istakao da je Kopnena vojska, kao najbrojniji i najopremljeniji vid Vojske Srbije, odličnom organizacijom, pažljivim odabirom ljudstva i zahtevnom obukom uspeva da uspešno odgovori svim izazovima koje sobom nose zadaci i misije koji su im postavljeni.

"U proteklom periodu pripadnici vaših jedinica dokazali su da, uprkos brojnim pritiscima i provokacijama kojima su bili izloženi, naročito prilikom obezbeđivanja administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i kontrole Kopnene zone bezbednosti, njihovu čeličnu volju i visok nivo profesionalizma u zaštiti državne teritorije i građana Republike Srbije, ma gde se oni nalazili, ništa ne može slomiti", naglasio je Vučić.

Kako je naveo, u nastavku započetih reformi, kao ključni činilac Vojske Srbije u savremenoj vojnoj organizaciji, po meri usvojenih, proverenih i potvrđenih međunarodnih standarda i kriterijuma, kao i do sada, uvek će imati podršku države.

"Čestitam vam praznik, uveren da ćete svojim angažovanjem nastaviti da i ubuduće dajete izuzetan doprinos razvoju vašeg vida, bezbednosti svakog građanina i stabilnosti Republike Srbije u celini", navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Mojsilović čestitao praznik 

"Nastavljajući tradiciju dugu skoro jedanaest decenija, kao najstariji i najmasovniji vid vojske, realizovali ste brojne postavljene zadatke, postigli dobre rezultate u obuci i osposobljavanju i uspeli da održite zahtevani nivo operativne sposobnosti uprkos složenim uslovima u kojima radite", istakao je Mojsilović.

On je poručio da je uveren da će pripadnici Kopnene vojske i "ubuduće profesionalno izvršavati postavljene zadatke, razvijati moralnu snagu pripadnika i tako doprineti kontinuiranoj izgradnji i jačanju operativnih sposobnosti vida".

"Čestitam vam praznik sa željom da i ubuduće postižete uspehe u radu i afirmaciji kako vida, tako i Vojske Srbije u celini", zaključio je Mojsilović.

image