Srbija i Balkan

"Blek hok" za pretnju Srbiji: Posle turskih "bajraktara" tzv. Kosovo kupuje američke helikoptere

Postoji sumnja da bi Priština mogla da od SAD kupi ili donacijom dobije polovne "OH-58D Kajova vorior" helikoptere koji se u Hrvatskoj koriste kao izviđački ali imaju u naoružanju i protivoklopne rakete, kaže Andrej Mlakar urednik TV Front
"Blek hok" za pretnju Srbiji: Posle turskih "bajraktara" tzv. Kosovo kupuje američke helikoptere© Зоран Шапоњић

Ministar odbrane u Vladi tzv. Kosova Ejup Maćedonci najavio je u izjavi za TeVe 1 da će Kosovo prve helikoptere za tzv. Kosovske bezbednosne snage kupiti između 2025. i 2028. godine i da će ova formacija, koja ni po jednom međunarodnom dokumentu ne bi smela da postoji, u početku imati flotu od četiri "multifunkcionalne" letelice. On je dodao i da su bespilotne letelice "bajraktar" koje je Kosovo nabavilo od Turske već letele nebom iznad Kosova u "svrhu testiranja".

Po njegovim rečima, Kosovo je  "prethodno obučavalo i školovalo kadrove za rad ne samo na dronovima, već i sa drugom opremom, u ovom slučaju sa helikopterima i da već ima sertifikovane i diplomirane pilote za to". Maćedonci je rekao i da se "izgradnja vazdušnih kapaciteta na Kosovu očekuje u trećoj fazi" razvoja KBS-a.

Urednik vojne Televizije Front Andrej Mlakar za RT Balkan kaže da se izjavom Maćedoncija oživljava ideja još iz vremena Ramuša Haradinaja da tzv. KBS dobiju helikoptere i da se radi o nabavci četiri američka helikoptera "UH 60 blek hok".

"Priča o kosovskim helikopterima datira još iz 2016. godine, kada su prvi piloti bili poslati u Tursku na školovanje za pilote borbenih helikoptera. Za sada četvorica su završili, a još četvorica se nalaze na školovanju. Još tada Haradinaj je govorio da je vreme da se od SAD nabave helikopteri 'UH-60 blek hok'", kaže Mlakar. 

Naš sagovornik podseća da je u pitanju višenamenski transportno - borbeni helikopter SAD koji na Balkanu u naoružanju jedino ima Hrvatska. 

"U ovom slučaju Priština bi bila drugi korisnik ako se nabavka realizuje. Za sada nije poznato, da li će biti u pitanju novi ili polovni helikopteri iz američkih viškova s obzirom da kompanija 'Bel' i dalje proizvodi ove letelice. Ovi helikopteri osim transportnih mogu se pretvoriti i u borbene helikoptere instaliranjem na njih teških mitraljeza kalibra 12,7 mm ili 'Getling' topova kalibra 30 mm i po potrebi skidajući lanser protivoklopnih raketa 'Helfajer', kaže Mlakar. 

Prema njegovim rečima, cena u odnosu na ruski "Mi 17 V5" koji u svom naoružanju ima Vojska Srbija a koji košta između 20 i 25 miliona dolara, za "UH 60 blek hok" potrebno je izdvojiti od 38 do 40 miliona po komadu. 

"Treba dodati da je u pitanju samo helikopter bez prateće opreme i rezervnih delova, što znači da se cena kao i u slučaju kod Hrvatske, ako budu u pitanju novi helikopteri može popeti i na cifru od preko 100 miliona dolara. Hrvatska je svoja dva polovna platila ukupno 50 miliona dolara od čega za dva helikoptera 35 miliona plus prateća oprema. Nabavka 'UH-60' je stara ideja Prištine, koja i dalje ne odstupa od naoružavanja i u jednom trenutku priključenja NATO savezu", kaže Mlakar. 

Kosovski ministar odbrane rekao je i da je "pored dronova kupljeno i mnogo drugog naoružanja i sistema, mnogo municije". On u izjavi novinarima ove televizije nije želeo da detaljnije govori ni o broju ni o tehničkim detaljima kupovine turskih dronova "bajraktar", rekao je jedino da je to "kapacitet predviđen organizacionom šemom opreme KBS-a".

"Kao što je poznato, glavni snabdevači tzv. KBS su Turska-bespilotne letelice 'bajraktar', oklopna vozila 'Kobra' u više verzija, protivoklopne rakete, artiljerija, minobacači, Hrvatska - uniforme, balistička zaštita, šlemovi, panciri, SAD - oklopna vozila, teški mitraljezi, Nemačka - teška transportna vozila ro-ro konfiguracije, inženjerijska oprema, kamioni za transport i terenska vozila. Od Francuske kao i SAD nabavlja se komunikaciona oprema", podseća Mlakar. 

Po njemu, dokaz da se konkretni planovi već realizuju jeste i gradnja adekvatnih hangara za smeštaj ovih helikoptera, koji imaju brojnu i veoma osetljivu tehnologiju. 

"Za sada ih koriste i zbog javnosti za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, misije traganja i spasavanja, a u kasnijoj fazi ti helikopteri verovatno će dobiti i naoružanje sa kojim bi mogli da borbeno deluju. Inače helikopteri su efikasni za pokazivanje meke moći, nova tehnika koju su Amerikanci primenjivali u Iraku za vreme gerilske pobune je lebdenje iznad mase i rasterivanje uz pomoć elisa", kaže Mlakar. 

Naš sagovornik ocenjuje i da što se tiče nekih implikacija prema Srbiji, "dva ili četiri višenamenska 'UH-60 blek hok" neće generalno imati neki uticaj na Srbiju s obzirom na našu transportnu flotu helikoptera 'Mi-17V' i borbenu sa 4 'Mi-35' i 11 'Mi-35P' koje smo kupili od Kipra, koji imaju veću ubojnu moć nego 'UH-60'. On dodaje i da se na 'Mi17V5' Vojske Srbije na spoljne nosače može montirati više naoružanja nego na 'blek hok' kao i da ruski helikopter može poneti više ljudi i tereta. 

"Cilj kupovine je kozmetičke prirode i težnja Prištine da postane član NATO i planovi koji su razvijani još u vreme Ramuša Haradinaja dok je bio premijer i Tačija na funkciji tzv. predsednika koji su zamisli pravljenje srednje bataljonske borbene grupe za učešće u misijama NATO. Formiranje vojske Kosova ima mnogo veću političku težinu nego vojnu. To je put ka državnosti, ali i ka stvaranju još jedne NATO zemlje u regionu. Brojno stanje je 5.000 plus još 3.000 rezervista. Mada tendencija je prisutna da KBS u jednom trenutku ima čak od 10.000 do 20.000 vojnika", kaže Mlakar. 

Po njegovim rečima, postoji i sumnja da bi Priština mogla da krene putem Hrvatske pa da od SAD kupi ili donacijom dobije polovne "OH-58D Kajova vorior" helikoptere koji se u Hrvatskoj koriste kao izviđačka platforma ali imaju u naoružanju i protivoklopne rakete.

"U najgorem slučaju opciono bila bi i nabavka borbenih helikoptera 'AH-1Z kobra' ili možda 'UH -1Y' koje je nedavno kupila Češka. Pogled Prištine ide i ka ovim helikopterima. Ovo bi bila neka opasnost, mada opet ne toliko jaka s obzirom na kapacitet 'Mi 35M' i 'M-35P', kaže Mlakar. 

Inače, nekoliko američkih "UH 60 blek hok" helikoptera, moguće četiri ili pet, nalazi se u bazi Bondstil kod Uroševca na Kosovu i Metohiji.

image