Povratak Čedaja i njegovih trbušnjaka: Nisam pop, nisam ni general ali ću rešiti pitanje "Kosova"

Lider Liberalno-demokratske partije najavio je povratak u politiku

Čedomir Jovanović se vraća u ring - ali, ne brinite, tuče sa advokatima, navijačima, fizioterapeutima i ženama ostale su iza njega – shvatio je lider blaženopočivšeg LDP-a da "može drugačije" i najavio svoj povratak u političku arenu.

Za tri godine koliko je odsustvovao sa srpske političke scene, Jovanović se potrudio da mu ne bude dosadno, pa je za razliku od drugih političkih penzionera neprestano punio novinske stupce.

Bio je snažna opozicija jednom kiosku brze hrane čiji je izlog razbio, fizioterapeutu koga je pretukao reketom, komšiji s kojim se potukao zbog parkinga, pa čak i svojoj supruzi. Nije baš sve bilo tako negativno – pojedini mediji su u jednom trenutku preneli da je Jovanović, prilikom testiranja kod policije – bio pozitivan na narkotike.

Ta era njegovog života je završena, a hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić moraće da se ubuduće snalazi bez dragocene pomoći svog dosadašnjeg savetnika – Jovanović ponovo ulazi u srpsku politiku.

"Na izbore idem zato što znam i verujem da ima ljudi koji razumeju da mora drugačije", najavio je Čeda svoje političko vaskrsenje.

Ovo je, kako kaže, prvi put da ima lične motive, i to toliko jake da "kompenzuju racionalne i političke poteškoće".

"Ja sam tri godine bio bolestan, odsutan iz politike. Pre toga sam u politici statirao zbog toga što nije bilo političkog prostora. Nisam mogao da se bavim politikom na način na koji su to činili svi drugi. Ne zato što ja ulicu ne volim, nego zbog toga što na ulicu nisam hteo da vraćam srpski narod jer znam da na ulici ne može ništa osim haosa da bude", rekao je Jovanović.

U video-klipu koji je objavio na svom "Iks" nalogu (jer LDP više nema svoj sajt) Jovanović je svoj "kambek" najavio rečima: "Povratak Čedaja". Uz muziku iz filmske sage "Ratovi zvezda" vide se kadrovi koji prikazuju uređenje nekog prostora – što bi mogla da bude nova kancelarija njegove partije, budući da čaršija priča da je LDP zbog dugova ostao bez starih prostorija.

"Odustaćemo - nikad", poručio je danas Čeda, ne ostavljajući ni malo sumnje da se promenio iz korena. Čovek koga znamo kao nekog ko se bavi ekstremnim sportovima (pa čak pomalo i borilačkim) sada je posvećen meditaciji kraj Dunava.

"Najk torba, jedna klupa na keju, jedini Dunav i ja posle treninga... Savršeno jutro novog dana kampanje. Preševo dolazim... Mora drugačije", naveo je lider LDP-a.

Naoštrio se Čeda da konačno i jednom za svagda reši pitanje Kosova. Za tu priliku prisetio se čak i Lazareve kletve, pa ju je u jednom svom snimku naizust kazivao.

"Ko hoće da živi u albanskoj državi, neka ide u Albaniju. Ko bi da živi u srpskoj, neka dođe u Srbiju. Na Kosovu mogu i moraju da žive Srbi i Albanci, Albanci i Srbi, jer je samo takvo Kosovo, Kosovo za sve nas i svu našu decu", dodao je.

Zna iskusni srpski političar da je "teško kosovsko breme", ali je uveren da smo "mi ta generacija koja ga mora poneti, izneti i rešiti".

"Nisam pop da vas zato molim, nisam general da vam komandujem, nisam ni lider opozicije koji ćuti da bi se gojio na kosovskoj nesreći. Nisam ni predsednik koji sa vama razgovara u monolozima. Ja sam čovek koji zajedno sa vama posle izbora želi da ode na Kosovo kao neko iza koga je Srbija stala zbog toga što prihvata kosovsku istinu i sa njom ima snagu da se suoči. Kao čovek koji na Kosovu a ne u nekom Briselu želi da stvori kosovsku državu za kosovske Albance i kosovske Srbe. Državu u kojoj bi oni konačno pronašli svoj mir, a mi priliku da se na Kosovu koje volimo i bez koga ne možemo vratimo jednom zauvek. Zato mora drugačije", ubeđuje nas lider LDP-a.

Sve što vas je zanimalo o novoj-staroj nadi političke scene, mogli ste nedavno da saznate i u video-intervjuu za jedan beogradski tabloid. Tu se Jovanović pokazao kao čovek sa ozbiljnim kapacitetom i snagom da razreši sva pitanja koja opterećuju srpsku politiku.

"Da li si ti lud?", pitala ga je novinarka.

Ne zna, odgovorio joj je, "šta to znači", ali, priznaje da "nije uvek racionalan".

Raskrinkana je tada i jedna od najvećih podvala Čedinih političkih konkurenata. Novinarka je uspela da otkrije odgovor na pitanje koje muči većinu glasača u Srbiji - ono o čemu svi šuškaju, ali niko do sada nije smeo da pita - da li je istina da se Jovanoviću "pojavio stomačić od roštilja".

U maniru svog nekadašnjeg predizbornog slogana "Šta nije jasno" - lider LDP-a je pokazao svoje telo - ali ne biračko. Zavrnuo je majicu i videlo se da su barem trbušnjaci, kad već više nema stranačke infrastrukture i političkog uticaja - i dalje tu.

Čuvaj se i pozicijo i opozicijo – vratio se "Čedaj" i to nikad mišićaviji.